Izdvojene vestiSrbija

Стефановићу уручен Крст вожда Ђорђа Стратимировића

СрбијаРеално /БЕОГРАД/ 13.12 – Центар за развој Шајкашке одликовао је данас потпредседника Владе и министра одбране Небојшу Стефановића Крстом вожда Ђорђа Стратимировића. Овај орден, установљен поводом преноса и сахране посмртних остатака генерала и вожда Ђорђа Стратимировића у Србији након 113 година, министру Стефановићу уручио је Иван Стратимировић.

“Ваш предак, генерал Стратимировић, био је неко о коме не треба посебно говорити. Изузетан командант, захваљујући коме је српска војска остварила кључне победе средином 19. века, сачувавши српску Војводину, али и надалеко познати и признати дипломата. Изузетна личност, не само у војничком смислу, већ и укупно. Добити његов орден за једног министра одбране има свакако посебно значење. Осећам се заиста почаствовано и неизмерно сам захвалан што се од данас могу назвати носиоцем његовог ордена,”, рекао је Стенавић захваливши се на одликовању.

Према речима Стефановића, у Србији смо, нажалост, неретко дозвољавали да наше великане и њихова дела прекрије заборав.

Фото: Министарство одбране

“Изузетно сам поносан што је наша држава на челу са председником Александром Вучићем изнашла могућност да се коначно испуни вождова последња жеља и то после више од једног века. Жеља да своје вечно коначиште нађе у Сремским Карловцима, на српској земљи, коју је највише волео и поштовао. Вожд Стратимировић је био и остао моћан симбол јединства српског народа и утолико је још важније да почива у својој отаџбини. Поносан сам да данас исправљамо разне неправде и радимо на томе да наша деца знају какве претке имамо. И то је обавеза свих нас. Ја се са свим сарадницима у Министарству одбране и Војсци Србије трудим и трудићу се још јаче да не заборављамо наше претке, хероје и жртву коју су поднели за земљу, али и да све наше војнике, хероје данашњице чувамо и узвраћамо им великим поштовањем и бригом о њима”, истакао је министар Стефановић.

Представници Центра за развој Шајкашке, Одбора за повратак посмртних остатака вожда Стратимировића и чланови породице српског вожда захвалили су министру Стефановићу, Министарству одбране и Војсци Србије за подршку и помоћ у организацији свечаности одржане 27. септембра у Сремским Карловцима, када су посмртни остаци вожда Ђорђа Стратимировића пренети у Србију и похрањени у манастиру Ваведења Пресвете Богородице, уз највише војне почасти.

Back to top button