Svet

Stoltenberg posetio američki nosač aviona u Jadranskom moru

SrbijaRealno/Brisel/26.10.22. – Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg posetio je danas nosač aviona američke mornarice „Džordž H.V. Buš“, koji se trenutno nalazi u Jadranskom moru, saopštio je NATO.

Reč je o nosaču aviona koji trenutno predvodi udarnu grupu nosača pod komandom NATO, što je Stoltenberg nazvao „demonstracijom sposobnosti i posvećenosti SAD Alijansi“, navodi se na sajtu NATO. Stoltenberg je rekao da ovaj nosač svakog dana „šalje snažnu poruku savezničkog odvraćanja“.

Nosač aviona „Džordž H.V. Buš“ trenutno predvodi vežbu „Udar Neptuna 2022“, koja podrazumeva raspoređivanje snaga NATO kojim se testira spremnost za odvraćanje i odbranu širom evroatlantskog područja. U vežbi učestvuje više od 80 aviona, 14 brodova i oko 6.000 pripadnika iz 24 države NATO saveznika i partnera, uključujući Finsku i Švedsku.

Stoltenberg je rekao da je to „savršen primer transatlantske veze – Evrope i Severne Amerike, koje rade zajedno u NATO-u“.

Stoltenberg je rekao da snaga koju NATO ima pomaže da se spreče bilo kakve pogrešne procene time što će se poslati jasna poruka da će NATO „štititi i braniti svaki pedalj savezničke teritorije“. On se osvrnuo i na nedavno upozorenje Moskve da Ukrajina priprema da upotrebi radiološku „prljavu bombu“ na sopstvenoj teritoriji i poručio da NATO saveznici odbacuju tu, kako je rekao, „očigledno lažnu tvrdnju“.

On je rekao da Rusija „ne sme da koristi lažne izgovore za dalju eskalaciju situacije“.

Stoltenberg je osudio vojnu podršku koju, kako tvrdi, Iran daje ratnim naporima Rusije i poručio da „nijedna zemlja ne bi trebalo da pomaže agresoru u nelegalnom ratu“. Istovremeno je pozdravio sankcije saveznika i EU Teheranu.

Back to top button