Svet

Stoltenberg: Šaljemo 700 dodatnih vojnika na KiM, jedan bataljon u pripravnosti

SrbijaRealno/Oslo/30.05.23. – Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je danas u Oslu da će Alijansa poslati dodatnih 700 vojnika na Kosovo i Metohiju, a da će još jedan bataljon biti stavljen u stanje visoke pripravnosti.

Stoltenberg je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa norveškim premijerom Jonasom Garom Storeom objasnio da će Kfor „preduzeti neophodne korake da normalizuje i obezbedi bezbednost” . Generalni sekretar NATO pozvao je Beograd i Prištinu da preduzmu mere kako bi sprečile dalju eskalaciju situacije. “I Priština i Beograd moraju preduzeti konkretne korake za deeskalaciju situacije, uzdržati se od daljeg neodgovornog ponašanja i angažovati se u dijalogu, uz podršku EU, koji je jedini put ka trajnom miru”, naveo je on. Istakao je da su “ovakvi napadi neprihvatljivi i moraju prestati”.

“KFOR, snage NATO-a, će preduzeti sve neophodne radnje za održavanje bezbednog okruženja za sve građane Kosova i nastaviće da deluje nepristrasno, u skladu sa našim mandatom Ujedinjenih nacija”, poručio je Stoltenberg. Juče je u Zvečanu došlo do sukoba između pripadnika KFOR-a i kosovske policije i građana, a povređeno je više od 50 Srba i oko 25 pripadnika KFOR-a. Kosovska policija nasilno je u petak upala u zgrade opština u Zubinom Potoku, Zvečanu i Leposaviću, upotrebivši suzavac, dimne i šok bombe protiv Srba koji su pokušali da je spreče da uđe u opštinske prostorije.

Povređeno je više Srba, a kosovska policija je ušla u opštinske zgrade i u njih uvela albanske gradonačelnike. Gradonačelnici četiri opštine na severu KiM – Severne Mitrovice, Zubinog Potoka, Zvečana i Leposavića – izabrani su na izborima koje su Srbi bojkotovali, nakon što su u novembru prošle godine napustili prištinske institucije zbog kršenja Briselskog sporazuma od strane Prištine, upada specijalnih jedinica kosovske policije na sever pokrajine i stalnih protivpravnih hapšenja Srba.

Back to top button