Svet

Stoltenberg: Ukazao na integraciju Švedske i Finske u vojne strukture NATO-a

SrbijaRealno/Brisel/10.01.23. – Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da se Švedska i Finska, koje su ranije podnele zahtev za članstvo u alijansi, već integrišu u vojne strukture NATO-a.
NATO i EU potpisali su u utorak u Briselu zajedničku deklaraciju o saradnji, čije je zaključivanje odlagano poslednje dve godine.

Švedska i Finska se sve više integrišu u vojne strukture NATO-a“, rekao je Stoltenberg.

Prema njegovim rečima, predstavnici Švedske i Finske već učestvuju na sastancima alijanse, uključujući na ministarskom nivou i na nivou stalnih predstavnika, učestvuju u radu različitih komiteta.
On je dodao da je NATO već ojačao svoje prisustvo u ovom regionu Evrope, a Švedska i Finska su dobile bezbednosne garancije od jednog broja članica alijanse.
Generalni sekretar NATO-a je rekao i da ne sumnja da će Švedska i Finska uskoro ući u NATO nakon odgovarajućeg odobrenja Mađarske i Turske.

Finska i Švedska su 18. maja, u pozadini ruske specijalne operacije u Ukrajini, predale prijave generalnom sekretaru NATO-a za ulazak u alijansu. Prijave Švedske i Finske u NATO trenutno nisu ratifikovale samo dve zemlje od 30 – Mađarska i Turska, prenosi Ria

Back to top button