Izdvojene vestiSvet

Stoltenberg: Ukrajina slobodna da pregovara o miru

SrbijaRealno/Brisel/27.11.23. – Ukrajina će biti slobodna da sa Rusijom pregovara o kojoj god opciji mira želi, kada i ako dođe vreme za mirovne pregovore, rekao je danas Generalni direktor NATO-a Jens Stoltenberg.

Dodajući da sve zemlje saveza sprovode ranije donete odluke o Ukrajini i njenom članstvu, “Na Ukrajini je da odluči koji su prihvatljivi načini za okončanje ovog rata, a naša odgovornost je da je podržimo i da joj omogućimo da oslobodi što veću teritoriju, kao i da bude u što boljoj poziciji, kada odnosno ako mirovni pregovori počnu,” rekao je Stoltenberg na dvodnevnom samitu ministara spoljnih poslova zemalja članica NATO-a u Briselu.

Naznaka da predsednik Rusije Vladimir Putin planira mir, nema, tvrdi Stoltenberg zaključujući da je na Alijansi da pruži što veću vojnu podršku Ukrajini, kako bi njena pozicija na bojnom polju i za potencijalnim pregovaračkim stolom bila bolja. Stoltenberg je istakao da države članice Alijanse prate i sprovode tri važne odluke o Ukrajini i njenom članstvu u NATO-u donete na samitu u Vilnjusu u julu ove godine.

Jedna od odluka odnosi se na pojednostavljivanje procesa za članstvo u savezu sa dva na jedan korak tako što je uklonjen uslov koji se odnosi na akcioni plan za članstvo Ukrajini. Takođe, uspostavljen je Savet NATO-Ukrajina, u kome se predstavnici Ukrajine i svih saveznika Alijanse sastaju za istim stolom sa istim pravima i obavezama.

“Uspostavljanjem tela za zajedničko donošenje odluka, Ukrajina se okreće znatno bliže NATO-u”, rekao je Stoltenberg dodajući da će se to telo ove nedelje prvi put sastati na nivou ministara spoljnih poslova. Kao treću odluku, Stoltenberg je naveo da je dogovoren sveobuhvatan, suštinski program za obezbeđivanje pune interoperabilnosti između ukrajinskih i snaga NATO-a, a što će takođe, nekadašnju sovjetsku državu dodatno približiti savezu.

On podseća da NATO saveznici ukrajinskim snagama obezbeđuju borbene avione F-16, tenkove, artiljeriju i obuku, što prema njegovim rečima, dodatno pomaže Ukrajini da se približi NATO-u ” jer su ukrajinski vojnici sve sposobniji da deluju i rade zajedno sa snagama NATO-a i zasnovani su na doktrinama i procedurama saveza”.

Govoreći o predstojećem samitu u Vašingtonu Stoltenberg je ocenio da je teško reći šta će Severnoatlantski savez tamo izneti, ali, ističe da se svi saveznici slažu da usred rata punopravno članstvo nije moguće, ali da će nastaviti da se razmatraju načini na koje bi Ukrajina mogla još više da im se približi.

Preporučeno: https://srbijarealno.rs/ukrajinski-general-kritikovao-zelenskog-zbog-lazi-o-rusiji/

Back to top button