Društvo

Стручњак ЈАР: Вакцине вероватно ефикасне против омикрона

СрбијаРеално/ЈОХАНЕСБУРГ/29.11 – Постојеће вакцине против ковида-19 вероватно су ефикасне у спречавању тешких обољења и хоспитализација које може проузроковати новоидентификовани сој омикрон, изјавио је данас главни јужноафрички стручњак за заразне болести.

Професор Салим Абдол Карим је на конференцији за новинаре оценио да је прерано рећи да ли омикрон изазива озбиљније клиничке симптоме од претходних варијанти, иако се чини да је преносивији и да може заразити и људе који имају имунитет од вакцинације или претходне инфекције, преноси агенција Ројтерс.

Један јужноафрички лекар, који је био један од првих који је посумњао на нови сој, рекао је јуче да је омикрон до сада имао благе симптоме.

Откриће новог соја у јужној Африци је изавало снажну глобалну реакцију, при чему су неке земље ограничиле путовања из тог региона и увеле друга ограничења из страха од брзог ширења инфекције чак и међу вакцинисаним грађанима.

Међутим, научници тек треба да утврде колико је смртоносна варијанта у поређењу са ранијим сојевима који изазивају ковид-19, или какав би утицај подстојеће вакцине могле да имају на болест коју изазива.

Back to top button