Svet

Сукоби на протестима против анти-ковид мера и у Бриселу

СрбијаРеално/БЕОГРАД/22.11 – Полиција је употребила водене топове и сузавац, а демонстранти су бацали камење и димне бомбе током протеста против анти-ковид мера у недељу у Бриселу на којем је, према проценама полиције, учествовало око 35.000 људи.

До сукоба је дошло на главној раскрсници, испред седишта Европске комисије, када су демонстранти који су носили црне капуљаче почели да гађају камењем полицајце који су се појавили са воденим топовима, преноси Блиц писање Тањуга.

Учесници протеста стали су испред полицајаца и држећи се за руке узвикивали: “Слобода”, а на једном од транспарената био је натпис “Kада тиранија постане закон, побуна постаје дужност”.

Kако је јавио бриселски дневник “Соар”, демонстранти су користили и димне бомбе и ватромете.

Полиција процењује да је око 35.000 људи било на скупу, а многи су протестовали и против савета да се вакцинишу и евентуалног увођења обавезне вакцинације. Међу демонстрантима биле су виђене пароле крајње деснице, али и заставе у бојама дуге ЛГБТ заједнице.

У циљу обуздавања четвртог таласа пандемије корона вируса, белгијске власти су у четвртак донеле одлуку о обавезном раду од куће четири дана у недељи. До сада је у Белгији на снази била само препорука о раду од куће у циљу смањења преноса вируса међу запосленима.

Обавеза рада од куће, где је то могуће, ступила је у суботу на снагу.

Kовид пропусницама неоходним за улазак у белгијске барове, ресторане и на дешавања са више од 50 људи на затвореном, односно 100 људи на отвореном, сада ће бити придодато и обавезно ношење заштитних маски.

У Белгији се у последњих недељу дана бележи у просеку преко 10.000 новозаражених на дневном нивоу, што је за скоро 30 процената више у односу на почетак новембра. Дневно се у болнице прими преко 230 особа, а просечно 26 особа умре сваког дана од последица инфекције корона вирусом.

Back to top button