Srbija

Suprotno svim dogovorima PR ukinula neutralne KS tablice

SrbijaRealno/Beograd/27.10.22. – Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da Beograd sve vreme insistira na KS tablicama za Srbe na KiM, koje su statusno neutralne, , ali da ih je Priština jednostrano ukinula suprotno svim prethodnim dogovorima i traži samo RKS tablice nezavisnog Kosova.

„Sve vreme se, i 2016. godine, govori (u dokumentima) o KS ili RKS tablicama. Zašto postoji priča o KS tablicama – jer su statusno neutralne. Sve vreme mi insistiramo na tome, da bi Srbi mogli da imaju statusno neutralne tablice“, rekao je Vučić u obraćanju javnosti.

Napomenuo je da, sa druge strane, RKS tablice nisu statusno neutralne.

„Mi danas njima kažemo, nema problema, ne moramo da imamo KM tablice, dajte nam KS tablice za Srbe, a oni kažu mi smo ukinuli KS tablice i da po njima mogu samo RKS tablice nezavisnog Kosova koje nisu statusno neutralne“, naveo je Vučić.

Kazao je da je Priština donela odluku 17. septembra 2020. godine, dve godine pre nego što je trebalo da se nastavi rasprava o tome, koju je potpisao kosovski ministar MUP Agim Veliju.

„Kaže se da se ukida administrativno uputstvo br. 02/2018 o registraciji vozila sa KS tablicama. Odluka stupa danom potpisivanja. Sve suprotno svim sporazumima o slobodi kretanja koje smo imali. Naravno, niko nije reagovao. Nego nam još objašnjavaju kako na to imaju pravo, pa će ih zamoliti da to malo odlože još jedno 10 meseci. I sad nezahvalni Srbi umesto da prihvate da se neko vreme odloži, a onda da dobro razumemo da moramo da prihvatimo RKS tablice“, naveo je Vučić.

Back to top button