Srbija

Све жене и девојчице треба да живе слободно, без насиља

СрбијаРеално/БЕОГРАД/27.11 – Координационо тело за родну равноправност у сарадњи са УН Србија и ове године учествује у глобалној кампањи “16 дана активизма против насиља над женама” низом активности, а председница тог тела Зорана Михајловић рекла је да против насиља мора да се бори свих 365 дана у години.

Како је званична боја кампање наранџаста, што симболише светлу будућност девојчица и жена, симболи градова широм света осветљени су у овој боји, пише Танјуг.

У Београду ће током трајања кампање, до 10. децембра наранџасто сијати Авалски торањ, купола Народне скупштине, Скупштина града Београда, палата Албанија, Бранков и мост на Ади, зграда Делегације ЕУ у Србији, као и знаменитости у великом броју градова и општина у Србији, саопштило је Координационо тело.

„Насиље над женама и девојчицама је огроман друштвени проблем, који погађа појединце, породице и друштво у целини. И о насиљу морамо да говоримо и да се против њега боримо свих 365 дана у години. Да будемо свесни да је 62 одсто жена у Србији доживело неки облик насиља, али исто тако и да само ако смо заједно можемо да направимо искорак у борби за друштво без насиља, у којем и жене као и мушкарци могу достојно и равноправно да живе“, изјавила је потпредседница Владе Србије председница Координационог тела Зорана Михајловић.

“Све жене и девојчице, широм друштва треба да живе слободно од свих врста насиља”, поручила је стална координаторка УН у Србији Франсоаз Жакоб.

Она је рекла и да ће Уједињене нације наставити да промовишу усвајање, имплементацију и примену свеобухватних закона, стратегија и акција за спречавање насиља, обезбеде да жртве добију правовремену и ефикасну заштиту и подршку, континуирано подижу свест и образују младе и заједнице о ненасиљу и ојачавају правосудне и нетрадиционалне механизме подршке за спровођење одговорности починилаца.

Back to top button