DijasporaIzdvojene vestiSrbija

Svečanost u Vašingotnu povodom otvaranja nove zgrade ambasade Srbije

SrbijaRealno/Vašington/12.10.22. – Večeras je u Vašingtonu svečano otvorena nova zgrada ambasade Republike Srbije. Iz prethodne, neugledne kućice, ambasador Marko Đurić i srpska misija preselili su u reprezentativno zdanje bivse nigerijske ambasade na 16.ulici, nedaleko od Bele kuće, što je bio povod da se u sveže renoviranom zdanju okupi diplomatski kor i zvanice, na čelu sa Gabrijelom Eskobarom, specijalnim američkim izaslanikom za Balkan, piše Serbian Times.

Brojnu delegaciju iz Srbije predvodila je prva dama Tamara Vučić, a u njoj su još bili i predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić, potpredsednica vlade i ministarka kulture Maja Gojković, te guvernerka Narodne banke Jorgovanka Tabaković. Počelo je svečano, intoniranjem srpske i američke himne u izvođenju hora folklorne grupe “Opančići”, a onda se gostima obratio ambasador Srbije u SAD Marko Đurić.

-Velika mi je čast što mogu da Vas pozdravim ovde dok proslavljamo useljenje u novu zgradu ambasade Srbije u Vašingtonu, pa ćete mi oprostiti što sam malo uzbuđen zbog prilike a i zbog značajnih gostiju koji su večeras ovde, rekao je Đurić pa dodao da je zgrada ambasade svojevremeno bila privatna rezidencija dobitnika Nobelove nagrade za mir Elihu Ruta.

Tamara Vučić podsetila je da su se svojevremeno samo dve zastave osim američke vijorile iznad Bele kuće, jedna je bila srpska, a druga francuska.

Maja Gojković je kao ministarka kulture podsetila na kulturne veze dvaju naroda i pozvala prisutne da pogledaju izložbu srpskih umetnika u salama ambasade

Gabrijel Eskobar je prvo pozdravio prisutne na srpskom jezku, da bi odmah zatim dodao:

“Ako nije problem, ja bih nastavio na engleskom”, što je izazvalo aplauz.

On je istakao da je nedavno napustio Srbiju i da se zaljubio u gostoprimstvo kojim su njega i njegovu suprugu dočekali u Srbiji, u kulturu i u ljude. Osećali smo se tako uobno i tako dobrodošlo u Srbiji.

-Moram da istaknem da u ovih 140 godina diplomatskih odnosa Srbije i SAD odnosi nikada nisu bili bolji i da se razvijaju u pravom smeru. Takođe želim da istaknem da su ljudi iz Srbije i sa Balkana u velikoj meri uticali na ovo u šta se Amerika razvila danas.

General major Džon Heris, komandant Nacionalne garde Ohaja, koji je podsetio lepa iskustva koja je imao radeći sa srpskim vojnicima, okončao je svojim govorom zvanični deo programa, nakon čega se prešlo na neformalni deo prijema.

Među prisutnima je bio i generalni konzul Srbije u Čikagu Damjan Jović sa suprugom.

Uz klavirske interpretacije srpskih i balkanskih etno klasika, te klasične srpske specijalitete iz obližnjeg restorana “Ambar” i neizbežnu sarmu, razmenjivali su se iskustva i poslovne kartice, a opšti je utisak da nova zgrada ambasade izgleda prefinjeno i da se Srbija ubuduće nema čega stideti u Vašingtonu.

Back to top button