Izdvojene vestiSvet

Шведска изабрала прву премијерку у историји земље

СрбијаРеално/ШВЕДСКА/24.11. – Шведски парламент одобрио је Магдалену Андерсон као прву премијерку у земљи, након што је заменила Стефана Лофвена на месту лидера социјалдемократа левог центра.

Шведска је једина нордијска земља која никада раније није изабрала жену за државног лидера.

Госпођа Андерсон, која је тренутно министарка финансија, није победила на гласању у среду. Међутим, она је изабрана јер јој је по шведском закону било потребно само да већина посланика не гласа против ње.

Стотину година након што су Швеђанке добиле глас, 54-годишња лидерка социјалдемократа добила је овације од стране чланова парламента или Риксдага.

Њен избор на чело мањинске владе уследио је после 11-часовног договора са опозиционом левицом, у замену за веће пензије за многе Швеђане. Она је такође обезбедила подршку коалиционог партнера Зелених као и странке Центар.

Од 349 чланова Риксдага, 174 су гласала против ње. Али поред 117 посланика који су подржали госпођу Андерсон, још 57 је било уздржано, што јој је донело победу са само једним гласом више.

Бивша јуниорска шампионка у пливању из универзитетског града Упсале, своју политичку каријеру започела је 1996. као политички саветник тадашњег премијера Горана Персона. Последњих седам година провела је као министарка финансија.

Међутим, пред њом је тежак посао од самог почетка, а опозиционе странке на десници кажу да ће касније у среду одбацити владин буџет за 2022. Странка Центар, која ју је подржала за место премијера, каже да неће подржати финансијски пакет владе која се “креће далеко улево”.

Back to top button