Svet

Svetska banka: Dodatnih 500 miliona dolara pomoći Ukrajini

SrbijaRealno/Vašington/25.10.22. – Svetska banka saopštila je danas da je isplatila dodatnih 500 miliona dolara kako bi pomogla Ukrajini da ispuni hitne potrebe za potrošnjom, koje su nastale zbog rata koji je u toku.

Kako se navodi, finansiranje od Međunarodne banke za obnovu i razvoj, glavnog ogranka banke, podržano je sa 500 miliona dolara garancija zajma iz Velike Britanije koje je objavljeno 30. septembra, preneo je Rojters.

„Ruska invazija nastavlja da izaziva masovno uništavanje infrastrukture Ukrajine – uključujući vodovodne, kanalizacione i električne mreže, baš kada se približava zima, dodatno ugrožavajući ukrajinski narod“, saopštio je predsednik Svetske banke Dejvid Malpas.

Kako se navodi, novi deo finansiranja koji je danas isplaćen biće iskorišćen za održavanje državnih usluga.

„Čvrsto podržavamo ukrajinski narod dok se suočava sa ovom krizom bez premca“, navodi se u saopštenju.

Svetska banka je mobilisala ukupno 13 milijardi dolara za hitno finansiranje za Ukrajinu, od čega je 11,4 milijarde dolara u potpunosti isplaćeno.

U izveštaju koji su u septembru objavili Svetska banka, Evropska komisija i vlada u Kijevu, navodi se da je ruski napad prouzrokovao preko 97 milijardi dolara direktne štete do 1. juna, te da bi obnova Ukrajine mogla da košta skoro 350 milijardi dolara.

Back to top button