Srbija

Сви термокапацитети у погону и енергетски систем се стабилизује

СрбијаРеално /БЕОГРАД/ 24. 12 – Сви термокапацитети су у погону и електроенергетски систем Србије се стабилизује, пре свега, захваљујући надљудским напорима радника ЕПС-а односно рударима на коповима и у Термоелектрани “Никола Тесла”, поручују из Министарства рударства и енергетике.

“Они заслужују наше велико поштовање и захвалност, јер без њих не бисмо могли ни да причамо о стабилности електроенергетског система”, рекао је помоћник министарке рударства и енергетике Дејан Милијановић гостујући на Хепи телевизији, саопштило је министарство.

Он је рекао да је производња у ТЕНТ-у на високом нивоу, да су сви блокови у погону, али и даље није достигнут максимални капацитет производње.

“Ниједан проблем, нити решење проблема у ЕПС-у, није могуће да се деси преко ноћи. Имали смо више разлога зашто је дошло до застоја у раду блокова у ТЕНТ-у, а обилне падавине само су покренуле неке хроничне проблеме у функционисању Електропривреде. ЕПС-у треба помоћ, јер не може без помоћи министарства и државе да реши ове проблеме”, рекао је он.

Милијановић је истакао да су неопходна системска решења, пре свега у начину планирања, инвестирања и реализације у Електропривреди.

ЕПС на крају зимске сезоне 1. априла креће у припрему за наредну сезону.

Потпредседница владе и ресорна министарка Зорана Михајловић, формирала је у априлу Радну групу за праћење сигурности снабдевања енергијом и енергентима, где смо све време од менаџмента ЕПС-а добијали писмене и усмене гаранције да је све спремно за зимску сезону, и када је у питању поузданост рада и када је реч о резервама угља.

Нажалост, очигледно је да нису све информације биле истините и зато је и настао проблем.

Најважније је да је држава ту, свакодневно анализирамо податке на седницама Радне групе, обезбедили смо и довољно енергената и енергије, рекао је Милијановић.

Back to top button