Svet

СЗО: Не зна се да ли је омикрон опаснији од осталих сојева

СрбијаРеално/ЖЕНЕВА/28.11 – Светска здравствена организација (СЗО) саопштила је вечерас да се још не зна да ли је нови сој корона вируса омикрон опаснији од претходних, нити се још зна да ли је заразнији у односу на претходне варијанте, посебно у односу на доминантну делту.

СЗО наводи да истраживачи у Јужној Африци, где се сој први пут појавио, и остатка света, изводе студије како би боље сагледали све аспекте омикрона, пренео је сајт СЗО.

“Број заражених у Јужној Африци расте у областима погођеним овим сојем, али епидемиолошке студије су у току да се схвати да ли је тај број оболелих због омикрона или других фактора. И даље се не зна да ли овај сој изазива опаснији ток ковида. Прелиминарни подаци показују да постоји повећан број хоспитализација у Јужној Африци, али је то можда због тога што се у свету повећава број оболелих, а не због омикрона. Засад нема информација да су симптоми повезани са омикроном другачији од осталих сојева”, додаје се у саопштењу.

СЗО истиче да прелиминарни резултати показују да можда постоји повећани ризик од реинфекције због омикрона, али су информације ограничене.

Када је реч о вакцинама, СЗО наглашава да ради са техничким партнерима из света да схвати потенцијални утицај соја на постојеће контрамере, укључујући и вакцине.

“Вакцине остају кључне у смањивању тежег облика болести или смрти, укључујући и доминантну делту”, порука је ЗСО.

Back to top button