Politika

Тадић: Рио Тинто дошао у време Kоштунице

СрбијаРеално/БЕОГРАД/3.12 – Рио Тинто је дошао у Србију у време Kоштуничине владе, а први преговори су почели још у време Ђинђићеве, изјавио је бивши председник Србије Борис Тадић „Наравно да тај пројекат истраживања нисмо прекидали ни током нашег мандата, јер има огроман потенцијал за развој и било је у интересу Србије да се истраживање заврши и да онда процењујемо спрам резултата тог истраживања оправданост даљих корака. То, наравно, подразумева да нам профит није био изнад заштите животне средине и здравља грађана“, казао је актуелни лидер СДС.

На питање колика би штета била доласком Рио Тинта, Тадић каже да би најпре требало да буду завршене апсолутно све релевантне студије, „а не да информације о томе добијамо из протеста и парола“.

„Такве студије још нису све завршене, а Рио Тинто није завршио још ни фазу истраживања, тако да је неодговорно да се о томе било ко дефинитивно изјашњава у овом тренутку“, рекао је Тадић за „Данас“.

Тадић је подсетио да је бивша власт прва почела озбиљно да се бави питањем заштите животне средине.

„Ђиласа данас оптужују за његове речи од пре неколико година о експлоатацији јадарита. А све што је тада рекао је истина и не смемо да ћутимо истину повлачећи се пред популизмом. У политици се увек водим истином и уверењима, а не тиме шта је у датом тренутку популарно рећи. А ако је данас и у овој фази оправдано протестовати против Рио Тинта без коначних процена о штетном утицају на животну средину, па онда би по тој логици требало одмах затворити и све активне руднике и фабрике које такође у мањој или већој мери штете животној средини“, оценио је Тадић.

Ђилас је, иначе, пре неколико година у једном интервјуу изјавио да је „потврђено да је код Лознице откривено друго по величини налазиште литијума у свету и највеће у Ервопи“.

„Хајде да причамо о концесији на те руднике, али да фабрика батерија буде код нас… То ће да запосли хиљаде и хиљаде људи и направи бренд од наше земље“, изјавио је тада Ђилас подсеча се у тексту.

Тадић тврди и да „тврдње Александра Вучића да су Рио Тинто у Србију довеле бивше власти, а не он, имају за циљ да протесте усмере против бивше власти, али и да се тиме разводни притисак на његову власт“.

Вучић је, иначе, пре неколико дана рекао да су бивше власти потписале девет папира у вези са Рио Тинтом, а да кључни о експлоатације нико још није потписао.

„Потврдило се да је за Вучићев режим то до сада био најефикаснији начин суштинског преузимања и гашења протеста, јер се тако креирала атмосфера у којој није било добродошло да опозиционе странке поведу незадовољство грађана ка политичком епилогу. А Вучић зна да једино оне то могу“, рекао је Тадић.

Back to top button