Politika

Тадић: Власт покушава да замени тезе изјавама о Рио Тинту

СрбијаРеално/БЕОГРАД/4.12. – Лидер Социјалдемократске странке Борис Тадић изјавио је данас да председник Србије Александар Вучић и председница Владе Ана Брнабић покушавају на популистички начин да замене тезе изјавама да је он (Тадић) признао да је Рио Тинто дошао у Србију раније и да је бивша власт “натоварила на леђа” садашњој ту компанију.

Тадић је на конференцији за новинаре у седишту Социјалдемократске странке Србије на Врачару рекао да је то ноторна лаж и да су се за време његове власти само вршила истраживања литијума, а не његова експлоатација.

” Никада истражне радње везане за Јадарит нису угрозиле ни права грађана, ни еколошки систем земље, ни систем вода у Србији”, рекао је Тадић новинарима.

Навео је да се први пут идеја о екаплоатацији појавила 2017. године када су, каже, преставници власти потписали Меморандум о разумевању, за који он наводи да је необавезујући документ, али да, се како каже, не зна шта се налази у осталим споразумима и актима између компаније Рио Тинто и Владе.

Он тврди да је очигледно да је садашња власт ушла у процес давања експлоатационих права тој компанији.

Тадић је навео да нико не може да зна тачно однос еколошке штете и економске добити од овог пројеката јер нису завршена све релевантне студије, а пре свега, наводи, студија о утицају на животну средину.

“Kада се све то заврши онда ће моћи да се доносе суд да ли је експлоатација литијума из подручија Јадар исплатива и одржива имамо ли више стете на животну средину од финансије користи”, рекао је он истичући да је питање експлоатације нешто сасвим друго од истраживања”, навео је.

Kао аргумент за тврдње да је садашња власт ушла у, како каже, процес преговора о експлоатацији, наводи 2017. и 2018. годину када су се, према његовим речима Брнабић и Вучић састали са представницима компаније Рио Тинто.

Он се осврнуо на изјаву министарке рударства и енергетике Зоране Михајловић да је он током свог мандата променио Закон о рударству због компаније Рио Тинто наводећи да “она лаже”, јер странка коју је тада водио није била на власти, већ је, каже, власт била подељена између Г17+ и Kоштунице, те да он није имао овлашћења да мења закон.

“Ствар је у томе да се тај закон није бавио оним што она говори, да компанија која има истраживачке права може да добије експлоатациона права, већ тиме да компанија која је добила у будућности та права не може да их прода другоме без сагласности државе јер јер то и државни интерес”, истиче Тадић.

Back to top button