Svet

Tajavan od SAD kupuje 400 protivbrodskih raketa

SrbijaRealno/Vašington/18.04.23. – Tajvan će od SAD kupiti 400 protivbrodskih raketa namenjenih da odbiju potencijalni kineski napad, kompletirajući sporazum koji je američki Kongres odobrio 2020. godine, rekao je izvor Blumberga.

Tajvan je prethodno naručio rakete tipa “harpun”, koje pravi “Boing”. Ugovor sa “Boingom”, koji je u ime Tajvana izdala Komanda američkih pomorsko-vazdušnih sistema, predstavlja prvu mobilnu verziju raketa koja se lansiraju sa kopna, rekao je Rupert Hamond-Čejmbers, predsednik američko-tajvanskog poslovnog saveta. Još tri osobe upoznate sa dogovorom, uključujući zvaničnika vojne industrije, potvrdile su da se ugovor tiče Tajvana. Pentagon je 7. aprila objavio da postoji dogovor vredan 1,7 milijardi dolara sa “Boingom” o prodaji, ali nije pominjao da je Tajvan kupac. Dogovor je došao u vreme kada su tenzije na relaciji SAD-Kina velike, posebno zbog Tajvana.

Kina je održala vojne vežbe oko Tajvana nakon što se predsednica tog ostrva Caj Ing-ven susrela ovog meseca sa predsedavajućim Predstavničkog doma Kongresa SAD Kevinom Mekartijem u Kaliforniji. Potpukovnik Martin Majners, portparol ministarstva odbrane, odbio je da kaže da li je Tajvan kupac raketa “harpun”, ali je rekao da će SAD “nastaviti da rade sa vojnom industrijom kako bi pravovremeno snabdeli Tajvan defanzivnom vojnom opremom”. “Američko snabdevanje odbrambenih mehanizama, putem vojne i direktne komercijalne prodaje, od suštinskog je značaja za bezbednost Tajvana”, rekao je Majners.

Članovi Kongresa, uključujući i Majkla Mekola, predsednika Komiteta za spoljne poslove Predstavničkog doma, naveli su da treba da se ubrza ugovor oko “harpuna”, kao deo “zaostalih” američkih prodaja Tajvanu od 19 milijardi dolara. Pored “harpuna”, na listi su lovci F-16 Blok 70, torpeda “MK-48”, samohodne haubice “M109A6 paladin” i rakete “stinger”. O prodaji “harpuna” će se verovatno razgovarati danas, na saslušanju u Komitetu za oružane snage Predstavničkog doma na temu Indo-Pacifika, dodaje Blumberg.

Back to top button