Svet

Тајфун на Филипинима однео 375 живота, 56 се води као нестало

СрбијаРеално/МАНИЛА/20.12 – Број страдалих у најјачем тајфуну који је погодио Филипине ове године попео се на 375, а још више од 50 људи се води као нестало.

Неколико централних провинција је суочено са прекидом комуникацијских веза и нестанком струје, и моле за храну и воду, саопштили су данас локални званичници, а преноси агенција АП.

Тајфун „Раи“ је био праћен ветровима брзине 195 километара на сат и налетима до 270 км/х пре него што је у петак наставио да се креће према Јужнокинеском мору.

Најмање 375 људи је погинуло, 56 је нестало, а 500 је повређено, саопштила је национална полиција.

„Црни биланс“ би и даље могао да порасте јер је неколико градова и села остало ван домашаја због покварених комуникација и нестанка струје, иако су у току масовне акције чишћења и поправке.

Многи су страдали услед пада дрвећа и урушавања зидова, бујичних поплава и клизишта.

Гувернерка острва Динагат Арлин Баг-ао, које је било погођено тајфуном, изјавила је да је реч о једном од најмоћнијих и најсмртоноснијих тајфуна у историји.

Најмање 14 сељана је погинуло, а више од 100 је повређено услед повреда задобијених од летећих кровова и крхотина стакла.

Гувернерка је истакла да би много већи број људи страдао да није било евакуације из високоризичних подручја.

Више од 700.000 људи је било погођено тајфуном у централним острвским провинцијама, укључујући више од 400.000 који су морали да буду пребачени у склоништа за хитне случајеве.

Back to top button