Svet

Талибани: Без међународне помоћи нови талас избеглица

СрбијаРеално/КАБУЛ/18.12 – Високи талибански званичници апеловали су данас на међународну помоћ у борби против продубљивања економске кризе, која прети да покрене још један талас избеглица из Авганистана.

Заменик министра спољних послова у талибанској влади Шер Мохамед Абас Станикзај, поручио је да је одговорност на земљама попут САД, које су блокирале милијарде долара резерви централне банке, потребних Авганистану да се опорави после деценија рата.

“Замрзавањем средстава утичу на обичне људе, а не на талибанске власти”, саопштио је он на конференцији којој су присуствовали представници Међународне организације за миграције (ИОМ) и УНХЦР, организације Уједињених нација за избеглице, преноси Ројтерс.

Агенције УН процењују да би милиони Авганистанаца могли да се суоче са глађу током зиме без хитне помоћи, али је она отежана због неспремности међународне заједнице да директно сарађује са талибанима, делом због забринутости за права жена и њихову политичку укљученост.

Изненадно повлачење стране помоћи након победе талибана гурнуло је крхку авганистанску економију до ивице колапса, милиони људи су без посла, а банкарски систем је само делимично у функцији, оцењује Ројтерс.

„Ако се политичка и економска ситуација не промени, биће више миграција“, рекао је талибански званичник.

Талибански министар спољних послова Амир Кан Мутачи данас борави у Исламабаду, уочи састанка министара спољних послова Организације за исламску сарадњу са представницима Међународног комитета Црвеног крста, где ће се разговарати о ситуацији у Авганистану.

Он је поручио да је став талибана да су међународне хуманитарне организације добродошле и да ће им власти дати све потребне дозволе и гаранције за несметан рад у Авганистану, наводи Ројтерс.

Back to top button