Svet

Талибани: Жена није власништво, већ слободно биће

СрбијаРеално/KАБУЛ/3. 12 – Талибанска влада у Авганистану објавила је данас декрет о правима жена у којем се наводи да жене не треба да се сматрају „власништвом“ и да не би требало да буду присиљаване на брак.

“Жена није власништво, већ племенито и слободно људско биће; нико је не може дати никоме у замену за мир или да се прекине непријатељство“, наводи се у декрету талибана који је објавио њихов портпарол Забихулах Муџахид, а преноси агенција Ројтерс.

Декретом су утврђена правила која регулишу брак и имовину за жене, наводећи да жене не би требало да буду присиљене на брак и да удовице треба да имају удео у имовини свог покојног мужа.

Судови би требало да узму у обзир ова правила приликом доношења одлука, а министарства за верска питања и информисање требало би да промовишу ова права, наводи се у уредби.

Међутим, декретом се не помиње да жене могу да раде или приступају објектима ван куће или образовању, што је раније изазвало велику забринутост и критике међународне заједнице.

Током своје претходне владавине од 1996. до 2001. године, талибани су забранили женама да напуштају кућу без мушког рођака и потпуног покривања лица и главе, док је девојчицама било забрањено образовање.

Талибани, међутим, сада тврде да су се променили и да је дозвољено отварање средњих школа за девојчице у неким провинцијама.

Back to top button