Svet

Timošenko: Pobednik ovog rata piše novi svetski poredak

SrbijaRealno/Beč/05.11.22. – Bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko smatra da trenutni svetski poredak ne funkcioniše i da je potreban „strogi evropski bezbednosni sistem“, kao i pobeda Ukrajine, jer pobednik u ovom ratu „piše novi svetski poredak“.

Timošenko je, u govoru na bezbednosnom skupu u Beču, upozorila na opasnost bezbednosnog vakuma i kazala da je Ukrajina za ruskog predsednika Vladimira Putina samo prvi korak.

„Trenutni svetski poredak ne funkcioniše. Rusija, koja ima pravo veta, blokira Savet bezbednosti UN“, podvukla je ona.

„Sive bezbednosne zone“ moraju, prema njenim rečima, nestati, te je postavila retoričko pitanje da li bi rat izbio da je Ukrajina dobila 2008. mogućnost da postane članica.

Istakla je da ni „tampon zone“ nisu rešenje.

„Trebalo bi da razmislimo kako možemo da popunimo taj bezbednosni vakuum“, rekla je Timošenko tražeći strogi evropski bezbednosni sistem.

Ona je kazala da je cilj Putina, kada se saslušaju svi njegovi govori, da okupi sve one snage koje ne žele zapadnu lidersku snagu i koje su nezadovoljne međunarodnim pravom.

„To je borba celog slobodnog sveta. Ukrajina mora da se bori i pobedi, jer će pobednik ovog rata pisati novi svetski poredak”, naglasila je Timošenko.

U izjavi agenciji APA Timošenko je rekla da ima razumevanje za neutralnost Austrije, ali dodaje da ne bi škodio “dodatni odbrambeni sistem”.

Podsetila je da su Finska i Švedska odlučile da pristupe NATO, i dodala da ne želi Austriji da daje savete, ali da deli ukrajinska iskustva.

„I Ukrajinci su, kao i mnogi Austrijanci, bili uvereni da nikada neće biti rata protiv njihove zemlje. Austrija ima jedinstven geografski položaj. Graniči se sa šest članica NATO i nema niti jednu zajedničku granicu sa potencijalnom agresivnom atoritarnom zemljom. Ali potrebno je uvek razmisliti da kolektivni bezbednosni i odbrambeni sistem uvek ima za cilj odvraćanje”, naglasila je ona.

Ukrajina, dodaje, nije članica takvog sistema, i zbog toga nije bila zaštićena. Sada, smatra Timošenko, cela Evropa oseća posledice, ekonomske i pretnje kao što je opasnost od nuklearnog udara ili zabrinutost oko nuklearke Zaporožje.

“To su posledice toga što je Ukrajina izvan kolektivnog bezbednosnog sistema”; uverena je ona.

Na pitanje da li će Putin upotrebiti nuklearno naoružanje, rekla je da bi trebalo poći od najgoreg scenarija, i da je potrebno sada delovati da se on spreči.

Timošenko smatra da je potrebno Putinu proslediti katalog sa zahtevima, i da u njemu ne treba tražiti samo napuštanje okupiranih teritorija i oslobađanje ukrajinskih ratnih zarobljenika, već postaviti rokove.

“Ukoliko se Rusija ne bi pridržavala rokova pitanje je članica NATO da zajedno snažno reaguju i Rusiji oduzmu mogucnosti da nastavi da vodi rat”, poručila je ona.

Timošenko je kazala da Putin ide toliko daleko koliko smatra da mu je potrebno. Podsetila je da Putin u gasnoj krizi 2009., usred zime na minus 20 stepeni, nije prezao da obustavi isporuke gasa, i pored znanja da će se deca i porodice smrzavati.

„To pokazuje da je već tada isporuke gasa koristio kao oružje“; podvukla je Timošenko.

Back to top button