Društvo

Тиодоровић: Без локдауна, залажемо се за ковид пропуснице 24 сата

СрбијаРеално/БЕОГРАД/22.11. – Доктор Бранислав Тиодоровић, члан Kризног штаба, објаснио је да локдауна у Србији неће бити, али да Kризни штаб залаже да пропуснице буду на снази 24 часа
“Морам да кажем да постоји претпоставка за могући оптимизам. С једне стране морамо гледати две бројке. Kад вам кажу из ковид болница да су пуне, и када видите број умрлих, онда вас то брине. Тај податак говори да имамо оне да тешким клиничким сликама. Најтежи податак је када видите број умрлих. Од броја умрлих 95 посто је невакцинисано”, објаснио је Тиодоровић гостујући на РТС.
Истакао да се медицински део Kризног штаба залаже да ковид пропуснице важе 24 часа.

“Ово је природни процес. Ово што се десило са ковид пропусницама је добро, морам да будем објективан, шта је могуће спровести. Ми се залажемо за то да ковид пропуснице буду 24х, али смо сви против локдауна. Треба нам много озбиљности и поштовања мера”, указао је.

Оценио је да не би било неочекивано да буде протеста против корона мера, и додао како треба имати на уму да су све мере Kризног штаба увођене постепено.
“Можда је било кашњења, али није изазивало велики одијум у јавности. Ако тако наставимо да радимо, само морамо бити ефикаснији уз оштру контролу са кажњавањем, онда ћемо то успети да доведемо у ред. Верујем да смо далеко до протеста какве видмо у Бечу и Холандији”, рекао је Тиодоровић.

Рекао је и да Kризни штаб још није донео никакву одлуку о јавном дочеку Нове године.

“Ми смо демократско друштво. Свако може да има свој став и предлог, али Kризни штаб то још није предложио, а Влада ће морати да донесе одлуку. За Егзит смо имали одличну организацију, а млади иако нису били сви вакцинисани били су тестирани. Да ли можемо то да применимо и да постигнемо такву контролу испоред Скупштине”, упитао је Тиодоровић.

Додао је да умире много људи у ковид болницама, да ситуација није стабилизована и да се то може рећи када буде 500 заражених. “Много је 50-60 умрлих. Ако то успемо да исконтролишемо даћемо ваздуха нашим колегама клиничарима који падају на нос од посла”, истакао је Тиодоровић.

Kако је др Тиодоровић рекао, вакцина не штити никога од 100 одсто.

“Онај ко има добар, очуван имунитет неће се тешко разболети. Али и даље морамо да носимо маске и држимо растојање. Има и вакцинисаних који су умрли, стари људи, са тешким коморбидитетима, онколошки болесници, не може тај организам да подигне такав имунитет као млади људи”, апострофирао је Тиодоровић.

Back to top button