Društvo

Тиодоровић: Спрема се вакцина која ће бити ефикасна против свих сојева короне

СрбијаРеално/БЕОГРАД/7.12 – Епидемиолог Бранислав Тиодоровић изјавио је да Кинези увелико припремају и испитују вакцину која ће бити отпорна за све мутације корона вируса.

„Лекови делују док делују, вирус се заустави, среди се клиничка слика, док се опорави пацијент, али то није коначно решење. Коначно решење је увек вакцина. Вакцина је та која ће обезбедити дуже заштитно дејство да људи буду безбедни. Кинези су објавили да праве вакцину која ће имати дејство према свим врстама корона вируса, то би било изванредно ако би то урадили, али треба сачекати испитивања која нису тако једноставна. Треба испитати не само колико стварају антитела него да ли стварају и неке нежељене ефекте, да ли има реакција. То је у току, и то би било најбоље решење. Има основа да то буде добро, они су и направили вакцину од целог вируса, јесте мртав вирус, али је цео вирус у питању“, изјавио је Тиодоровић за „Блиц“.

Како даље истиче, што се „омикрона“ и вакцинације тиче, професор подсећа да извештаји показују да су вакцинисани вишеструко заштићенији и сада када прети нови сој.

„Оно што видимо према подацима је да у оним земљама где се уочава нови сој, да су вишеструко заштићенији они који су вакцинисани. Дакле, вакцина је једино решење и прави пут. Апелујем још једном да се људи вакцинишу“, рекао је Тиодоровић.

Такође, пре неколико дана након седнице Кризног штаба, у разговору за „Блиц“, је истакао да смо као земља реаговали озбиљно и превентивно када је нови сој у питању. У нашој земљи, подсећа да није регистрован ни делта плус сој, те да је делта доминантан и даље.

„Они који нису вакцинисани, као и они са придруженим болестима, они су свакако у проблему, с друге стране и СЗО је потврдила, да они који су уредно вакцинисани и бустер дозом имаће заштиту, те им и тај нови сој неће направити већи проблем. Да ли ће оболети, да могуће је, али неће бити животно угрожени. Зато је вакцина толико важна. Мутације се дешавају тамо где је мали проценат вакцинисаних, тамо се вирус одржава, и није без разлога баш тамо настао овај сој. С друге стране, где је већи проценат вакцинисаних вирус губи. Дакле, порука је врло јасна – вакцинација“, закључио је Тиодоровић.

Back to top button