Izdvojene vestiRegion

Тирана: Завршен протест против Отвореног Балкана

СрбијаРеално/ТИРАНА/20.12 – Протест Испред Владе Албаније у Тирани против иницијативе „Отворени Балкан“, у организацији албанске опозиционе Демократске странке бившег премијера Саљија Берише, а на којој је паљена српска застава, окончан је вечерас.

Протест је организован уочи доласка председника Србије Александра Вучића на састанак иницијативе за регионалну сарадњу „Отворени Балкан“, који се одржава данас и сутра у Тирани.

Учесници протеста запалили су заставу Србије истакнуту у знак добродошлице на улици која води до Владе, праћени бурним одобравањем окупљених, а један дечак је пао са бандере покусавајући да обори заставу.

Учесници протеста, на челу са Беришом, претходно су се окупили испред седишта Демократске странке у Тирани и онда су прошетали до зграде Владе, где је постављена бина, а недалеко одатле се налази и амбасада Србије у Тирани, јавља извештач Танјуга.

Медији су преносили ових дана да ће на тај протест наводно доћи и Албанци са КиМ, али и Албанци из Прешевске долине.

Бериша је окупљенима на протесту вечерас поручио да је “Отворени Балкан пројекат који има за циљ успостављање српске хегемоније на овим просторима““. „Ми смо против овог пројекта јер је историја показала да је један од највећих промашаја била идеја српске хегемоније на нашем полуострву. Ми смо против овог пројекта јер је у супротности са нашим националним пројектом“, рекао је Бериша, пренела је “Коха диторе“.

Албански премијер Еди Рама осудио је паљење заставе и рекао да оне који су то учинили треба да буде срамота. Рама је одлуцио да почетни део самита Отвореног Балкана са Зораном Заевом и Александром Вучићем премести из Тиране у град Елбасан.

Одлука је, како су пренели албански медији, донета након што је Демократска странка најавила протесте у Тирани.

Вучић ће вечерас имати заједничку вечеру са Рамом и Завеом у Елбасану, а сутра ће уследити радни састанци и предвиђено је потписавање шест споразума.

Back to top button