Svet

“To je pacov.” Ekspert je objasnio šta SAD misle o Zelenskom

SrbijaRealnpo/Moskva/24.05.23. – Sjedinjene Američke Države vide ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog kao „pacova u lavirintu“, rekao je na radiju Sputnjik Bogdan Bezpalko, član Saveta za međuetničke odnose pri predsedniku Rusije.
“Za Amerikance Zelenski nije konj, već pacov u lavirintu, koji se gura do određenog izlaza. Zašto bi onda pričali o zaista odlučnim isporukama lovaca F-16 ako će da izađu iz rata i od finansiranja Ukrajine?” upita Bezpalko.

On je takođe podsetio da SAD obustavljaju finansiranje Кijeva zbog situacije sa javnim dugom i pretnje neplaćanja. Međutim, primetio je Bezpalko, da je Bela kuća һtela da se povuče iz vojnog sukoba u Ukrajini, to bi učinila uprkos ekonomskim poteškoćama.

Član Saveta je naglasio da Vašington „tera” svoje evropske saveznike da podrže Кijev, a ako bi se politika SAD prema Ukrajini promenila, to bi „odmaһ postalo primetno”.

Ranije je Ministarstvo finansija SAD upozorilo da već 1. juna SAD verovatno neće moći u potpunosti da servisiraju obaveze ako zakonodavci do tog vremena ne dozvole povećanje limita zaduživanja.
Trenutna gornja granica američkog duga iznosi 31,4 biliona dolara. Do njega se došlo još u januaru, kada je Vlada, da bi izbegla kašnjenje, preduzela “vanredne mere” – obustavu doprinosa u socijalne fondove za nameštenike.

Dan ranije je portparol Stejt departmenta Metju Miler rekao da SAD smatraju da su isporuke F-16 Ukrajini prioritet, prenosi Ria

Back to top button