Svet

Tramp uložio žalbu na nalog da Pens svedoči u istrazi o 6. januaru

SrbijaRealno/Vašington/10.04.23. – Bivši predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp danas je uložio žalbu na nalog kojim se zahteva da njegov nekadašnji potpredsednik SAD Majk Pens svedoči u istrazi specijalnog tužioca o upadu Trampovih pristalica 6. januara 2021. godine na Kapitol, javljaju američki mediji.

Trampovi advokati uložili su žalbu nakon presude u vezi sa istragom Ministarstva pravde o njegovim pokušajima da ospori verodostojnost rezultata predsedničkih izboria 2020. na kojima je izgubio od demokrate Džoa Bajdena, prenosi Rojters. Pens je prošle nedelje rekao da se neće žaliti na presudu kojom se od njega zahteva da svedoči pred saveznom Velikom porotom o svom odnosu sa Trampom i razgovorima koje je sa njim vodio na dan smrtonosnog napada na Kapitol.

Pens je sudski poziv dobio od specijalnog tužioca pri Ministarstvu pravde Džeka Smita povodom istrage o Trampovoj ulozi u naredima u Kongresu 6. januara. U zavisnosti od njegovih odgovora, tužilaštvo ima opciju da zatraži od sudije da primora Pensa da odgovori na dodatna pitanja i da poništi Trampove privilegije kao bivšeg člana izvršne vlasti, piše CNN.

Back to top button