Svet

Тражимо обнављање преговора у свим форматима

СрбијаРеално/Кијев/20.02.22. – Kијев захтева деблокаду преговарачког процеса о ситуацији на истоку Украјине и сматра да је потребно укључити и друге формате за разговор о томе, рекао је украјински председник Володимир Зеленски на Минхенској безбедносној конференцији.

„Морамо пронаћи решење за окончање рата у свим могућим форматима и на свим платформама: Париз, Берлин, Минск, Истанбул, Женева, Брисел, Њујорк, Пекинг. Заиста ми није битно где ћу да преговарам о миру у Украјини“, рекао је Зеленски у суботу, преноси ТАС С. Kако је навео, број учесника преговора није од суштинске важности за Kијев, све док Украјина и Русија у њима учествују.

Он је рекао и да се његова земља неће „клањати“ државама које пружају војну помоћ Kијеву, јер, како је навео, оне на тај начин доприносе „безбедности Европе и света“. Украјински председник је обећао да ће бранити земљу „са или без подршке партнера“.

„Ми ценимо сваку врсту помоћи, али сви треба да схвате да ова страна војна помоћ није хуманитарна акција и Украјина не треба да моли за то“, рекао је Зеленски.

Украјинску председник саопштио је данас да је наложио украјинском Министарству спољних послова да сазове самит потписника Будимпештанског меморандума, како би се потврдиле безбедносне гаранције Украјини.

„Наложио сам Министарству спољних послова да сазове самит земаља потписница Будимпештанског меморандума. Ако се он не одржи или одбије да Украјини да гаранције безбедности, Kијев ће то, као и клаузуле потписане 1994. године, сматрати ништавим и неважећим“, рекао је Зеленски на Минхенској безбедносној конференцији, пренео је ТАС С.

Back to top button