Društvo

Трибина на Правном факултету о увођењу обавезног војног рока

СрбијаРеално/БЕОГРАД/23.11 – Студентски парламент Правног факултета организовао је данас трибину на тему „Увођење обавезног служења војног рока“, на којој је говорила помоћник министра одбране за људске ресурсе Катарина Томашевић.

О теми која привлачи велику пажњу јавности, студентима реномиране високошколске институције говорили су и начелник Управе за обавезе одбране Сектора за људске ресурсе Министарства одбране пуковник Драган Котарлић, начелник Одељења за војну, радну и материјалну обавезу пуковник Саша Петровић, као и предавачи с Правног факултета проф. др Бојан Милисављевић и доцент др Милош Јовановић, речено је у саопштењу Министарства одбране.

Представљајући нове, унапређене мере на којима је Министарство одбране радило у претходном периоду, како би обезбедило боље услове за имплементацију евентуалног враћања обавезног служења војног рока, Томашевић је истакла да је реч о великом и захтевном, и за државу веома значајном послу, на коме се у министарству интензивно ради.

“За нас у Министарству одбране нема дилеме да је редовно служење војног рока нешто што треба да се врати. Ми ћемо и даље да радимо на свим важним активностима у том правцу, и трудићемо се да учинимо све да будемо спремни када држава донесе одлуку. Морамо да водимо рачуна, да попунимо Војску Србије, пре свега због безбедносног окружења, али и због свих других ствари због којих војска постоји”, рекла је Томашевић и подсетила да је Војска Србије ту и током елементарних непогода, да гради путеве и у свему подржи грађане ове земље.

Начелник Управе за обавезе одбране Сектора за људске ресурсе Министарства одбране пуковник Драган Котарлић је, након осврта на 11 година добровољног служења војног рока, присутнима је предочио о чему се у систему одбране размишља током анализе поновног увођења војног рока, и представио гантограм активности, припремљен у Министарству одбране, чији је циљ стварање оптималних услова за спровођење такве одлуке.

“У Министарству одбране припремамо се као да ће државно руководство донети одлуку о поновном увођењу обавезног војног рока. Формирана је радна група на челу с министром одбране, и месечно се доставља информација о свему што је урађено, као и о свим проблемима и варијантама које се разматрају, а стварање услова за наставак обавезног служења војног рока један је од тежишних задатака Министарства одбране за 2021. годину, а не сумњам да ће бити и наредне године”, истакао је пуковник Котарлић.

Он је потврдио да је у току припрема логистичке подршке, анализа свих аспеката и трошкова, и да Војска чини све да буде спремна, али да коначна одлука о модалитетима враћања обавезног војног рока још није донета.

Back to top button