Izdvojene vestiSvet

Trudo: Indija možda stoji iza ubistva vođe kanadskih Sika

SrbijaRealno/Otava/19.09.23.- Kanadski premijer Džastin Trudo izjavio je danas da bi indijska vlada mogla da stoji iza ubistva vođe kanadskih Sika, Hardipa Singa Nidžara, ispred hrama Sika 18. juna u Britanskoj Kolumbiji.

Trudo je rekao da je kanadska obaveštajna služba identifikovala “verodostojnu vezu” između njegovog ubistva i indijske države, prenosi Bi-Bi-Si. “Svaka umešanost strane vlade u ubistvo kanadskog državljanina na kanadskom tlu je neprihvatljivo kršenje našeg suvereniteta”, rekao je Trudo u donjem domu parlamenta. Istakao je da je to “u suprotnosti sa osnovnim pravilima po kojima se ponašaju slobodna, otvorena i demokratska društva”. Trudo je rekao da je Kanada, zbog smrti Nidžara, izrazila zabrinutost visokim bezbednosnim i obaveštajnim agencijama u Indiji.

Naveo je i da je to pitanje pokrenuo i kod američkog predsednika Džozefa Bajdena i britanskog premijera Rišija Sunaka. “Nastavljam da sa velikom dozom odlučnosti tražim da Vlada Indije sarađuje sa Kanadom kako bi se rasvetlila ova situacija”, rekao je on. Indija je ranije negirala bilo kakvu umešanost u ubistvo Nidžara. Kanadska ministarka spoljnih poslova Melani Džoli saopštila je da je ranije danas proteran indijski diplomata zbog tog slučaja. Džoli je rekla da su kanadski zvaničnici ograničeni u onome što mogu da kažu u javnosti o ovom slučaju zbog tekuće istrage ubistva. Nidžara su ubila dvojica maskiranih naoružanih napadača dok je bio u svom kamionu na prometnom parkingu Guru Nanak Sikh Gurdvara u gradu Sariju, oko 30 kilometara istočno od Vankuvera.

On je bio istaknuti vođa Sika u provinciji Britanska Kolumbija i glasni pobornik zahteva da ta zajednica formira zasebnu državu, pod imenom Kalistan, koja bi se otcepila od Indije. Njegove pristalice kažu da je u prošlosti bio meta pretnji zbog svog aktivizma. Indija je ranije saopštila da je on terorista i da je predvodio militantnu separatističku grupu, što njegove pristalice nazivaju “neosnovanim optužbama”. Izjava Trudoa dolazi nakon što su on i indijski premijer Narendra Modi imali napet sastanak prošle nedelje tokom samita G20 u Indiji. Tokom sastanka, Modi je optužio Kanadu da ne čini dovoljno da uguši “anti-indijske aktivnosti ekstremističkih elemenata”, misleći na uspon separatističkog pokreta Sika na tlu Kanade.

Back to top button