Svet

Trudo: Kina i Rusija žele da destabilizuju demokratije

SrbijaRealno/Otava/23.02.23. – Kanadski premijer Džastin Trudo izjavio je da je strano mešanje u izbore u Kanadi veoma ozbiljno pitanje i da se Kanada mora sačuvati. List “Glob end mejl“ objavio je ranije tajne i strogo poverljive dokumente kanadske obaveštajne službe, u kojima se navodi da su kineske diplomate radile na porazu konzervativnih političara koji se smatraju neprijateljima Pekinga.

Isti list navodi da je Kina favorizovala reizbor Trudoa, iako sa manjinom u parlamentu, što je i bio ishod izbora. “Ovo je izuzetno ozbiljno pitanje. Vidimo sistematske pokušaje mešanja zemalja poput Kine i Rusije i drugih koji žele da destabilizuju demokratije“, rekao je Trudo. Lider glavne kanadske opozicione partije, konzervativac Pjer Polievr, optužio je prošle nedelje Trudoa da ignoriše kinesko mešanje i da ima koristi od toga.

“Pojačavanje i davanje razloga za nepoverenje u ishod izbora nije dobar put za društvo i demokratiju“, rekao je Trudo. Rojters navodi da su odnosi Kine i Kanade bili napeti još od pritvaranja izvršnog direktora kineske kompanije Huavej Meng Vandžoua 2018. godine i kasnijeg hapšenja dvojice Kanađana u Kini zbog optužbi za špijunažu, iako su sva trojica naknadno puštena na slobodu. Ranije u sredu, Otava je potvrdila da je svesna drugih pokušaja Kine da izvrši vazdušni i pomorski nadzora nad Kanadom, što je osujetila kanadska vojska, nakon što je “Glob“ objavio da su kineski plutajući uređaji pronađeni na Severnopm polu prošle jeseni.

Back to top button