Svet

Turska i UN počele inspekciju ukrajinskih brodova sa žito

SrbijaRealno/Istambul/31.10.22. – Nadležni timovi Turske i Ujedinjenih nacija ponovo su danas otpočeli inspekciju brodova u okviru sporazuma o transportu ukrajinskih žitarica iz luka na Crnom moru, nakon što je Rusija suspendovala svoje učešće u tom dogovoru tokom vikenda, izjavio je za Rojters portparol UN zadužen za tu inicijativu.

UN su u nedelju saopštile da su postigle dogovor sa Ukrajinom i Turskom o kretanju za 16 brodova koji se nalaze u turskim vodama, kao i da danas budu obezbeđene inspekcije za 40 odlaznih brodova koji su usidreni u blizini Istanbula.

Rusija je saopštila da obustavlja učešće u sprovođenju sporazuma o žitu, postignutog u julu ove godine sa Ukrajinom, uz posredovanje UN i Turske, na neodređeno vreme, jer ne može da garantuje sigurnost civilnim brodovima posle napada na rusku crnomorsku flotu u Sevastopolju.

Zamenik ministra spoljnih poslova Andrej Rudenko izjavio je u nedelju da se o mogućnosti da se Rusija vrati sporazumu o žitu može govoriti tek nakon što postanu poznate sve okolnosti napada na brodove Crnomorske flote u vodama Sevastopolja. Rusija je u subotu saopštila da obustavlja učešće u sporazumu o žitu nakon napada u Sevastopolju na ratne brodove Crnomorske flote i na trgovačka plovila koja su angažovana za obezbeđenje žitnog koridora.

Dogovor o žitu postignut 22. jula u Istanbulu rezultirao je do danas izvozom nekoliko miliona tona prehrambenih proizvoda iz crnomorskih luka u Ukrajini.

Back to top button