Izdvojene vestiSvet

Турска лира пала за још 20 одсто

СрбијаРеално/БЕОГРАД/23.11 – Курс турске лире пао је данас за још осам одсто након што је председник Тајип Ердоган стао у одбрану централне банке која је прошле недеље оштро снизила референтну камату, што је 20 одсто за последњих недељу дана.

Ердоган је поручио да ће победити у свом рату за економску независност упркос бројним критикама и молбама да преокрене курс, преноси Тањуг.

Турска валута је пала данас на 12,49 лира према долару, на нови најнижи ниво након проклизавања током последњих 11 узастопних сесија, а ове године је изгубила чак 40 посто вредности, укључујући пад од скоро 20 процената од почетка прошле недеље.

Ердоган је, наводи британска агенција Ројтерс, извршио притисак на централну банку да се окрене агресивном циклусу монетарног ублажавања у циљу, како каже, подстицања извоза, инвестиција и отварања радних места, упркос расту инфлације на близу 20 одсто и убрзању депрецијације националне валуте, што еродира зараде Турака.

Бивши заменик гувернера централне банке Семих Тумен, кога је Ердоган сменио прошлог месеца, позвао је на хитан повратак политици која штити вредност лире.

Back to top button