Svet

Турска неће нарушавати добре односе са Kијевом и Москвом

СрбијаРеално/Анкара/23.02.22. – Турски председник Редзеп Тајип Ердоган поручио је данас да његова земља не може да одустане од својих веза са Русијом или Украјином и критиковао дипломатске напоре Запада са Москвом као недовољне.

Обраћајући се новинарима на повратку из Африке, Ердоган је поновио понуду да посредује између Русије и Украјине и навео да ће чланица НАТО-а Турска, која има добре везе са обе, предузети кораке који не штете њеним билатералним односима, преноси Ројтерс.

Он је нагласио, према турским медијма, да је циљ Анакаре да предузме такав корак и дође до решења, без угрожавања својих веза са Kијевом и Москвом. Ердоган је позвао Украјину и Русију да наставе преговоре и рекао да НАТО треба да “одреди свој став” после данашњег самита.

Руско признање две самопроглашене републике на истоку Украјине ове недеље изазвало је брзе реакције и санкције западних сила. Турска, која се у Црном мору граничи и са Украјином и са Русијом, у принципу је против санкција, али је овајав потез Русије назвала неприхватљивим, наводи Ројтерс.

Back to top button