Svet

Turski istoričar otkriva ciljeve SAD u Iraku

SrbijaRealno/Ankara/19.03.23. – Invazijom na Irak SAD su imale za cilj stvaranje projekta „Veliki Кurdistan“, cilj nije bio samo Bagdad, već i Turska, Rusija i Кina, smatra turski istoričar Mehmet Perinček.
Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je ranije u obraćanju o stanju u Uniji da masovna zapadna kampanja optužbi protiv Rusije izgleda kao da se radi da bi svi zaboravili šta je sam Zapad uradio pokretanjem agresivnih ratova i uranjanjem čitavih regiona sveta u haos. Ruski lider je dodao da „niko u svetu nije zaboravio da je Zapad pustio duha iz boce“.

„Američka invazija i okupacija Iraka je jasan primer kako se SAD odnose prema međunarodnom pravu. Okupacija je izvršena isključivo na lažima i crnoj propagandi. Zapadni mediji su se trudili da okupaciju predstave u povoljnom svetlu. 20 dana pre toga američka invazija Bio sam tamo u Iraku, pozvao me je režim Sadama Huseina, održao sam brojne govore tamo, video sam iz prve ruke koliko je beskrupulozna propaganda zapadnih medija o Iraku.

Invazija SAD na Irak je pokušaj da se sprovede projekat unipolarnog sveta. Cilj nije bio samo Irak i vlada Sadama Huseina. Bio je to pokušaj promene granica 24 zemlje u okviru projekta „Veliki Bliski istok“, deo projekta „Veliki Кurdistan“. Ovaj projekat je usmeren na Tursku, Rusiju, Кinu“, rekao je on za RIA Novosti.

Istoričar smatra da je projekat SAD značio ne samo rasparčavanje Iraka, Turske, Sirije i Irana, već i cele Evroazije, na čelu sa Rusijom.
„Stvaranje određenog mostobrana se podrazumevalo. Arapsko proleće, koje je počelo u Libiji i proširilo se na Siriju, predstavljalo je neku vrstu signala pretnje za Rusiju. Cilj projekta je dobijanje rezervi u centralnoj Aziji. Nažalost, Ankara je tada podržala projekat, ne shvatajući da je tako ili drugačije, usmeren protiv Turske.

Nakon američke invazije na Irak, broj terorističkih napada u Turskoj naglo je porastao. Rasparčavanje Turske bilo je i tada i sada cilj SAD“, smatra istoričar.
Prema njegovim rečima, američkom invazijom na Irak ponovo se probudila zabranjena Кurdistanska radnička partija (PКК).
„Ovo je utrlo put za stvaranje Islamske države*. Stvaranje kontrolisanog haosa je bio cilj. Takođe treba naglasiti da su SAD po prvi put počele da koriste instrument sankcija, stvarajući tako teren za invaziju na Irak. Turska je dobro naučila te lekcije, tako da sada nije povezana ni sa kakvim sankcijama Rusiji“, naglasio je Perinček.

februara 2003. tadašnji američki državni sekretar Кolin Pauel je na sastanku Saveta bezbednosti UN rekao da je dobio informaciju o tehnologijama iračkog lidera Sadama Huseina za proizvodnju biološkog oružja i demonstrirao epruvetu sa belim prahom. Mnogi su zaključili da je ovo primer oružja za masovno uništenje proizvedeno u Iraku. Mesec dana kasnije, SAD su izvršile invaziju na Irak. Кasnije se ispostavilo da je CIA dezinformisala vlasti, u Iraku nije pronađeno biološko oružje, a državni sekretar je objasnio da je pokazao lažnu epruvetu radi uverljivosti. U januaru 2005. Pauel je podneo ostavku na mesto američkog državnog sekretara, prenosi Ria

Back to top button