Svet

У амбасади Русије у Минску одржан је састанак о раду посматрачке мисије ЗНД

СрбијаРеално/26,02.22. – Догађају су присуствовали амбасадор Русије у Републици Белорусији Борис Гризлов, представници Савета Федерације и Државне Думе Федералне скупштине Руске Федерације, Министарства спољних послова и Централне изборне комисије Русије, Стална мисија Русије при статутарним и другим органима ЗНД, Интерпарламентарној скупштини држава чланица ЗНД, Централном извршном комитету Партије Јединствене Русије, као и запосленима у руској дипломатској мисији.

Током састанка, Борис Гризлов је приметио: „Расправа о питањима референдума почела је још 2020. Руководство републике предузело је низ корака за нормализацију ситуације, брзо припремило предлоге за измену Устава Белорусије. Озбиљни припремни радови су обављени. Много је урађено на консолидацији друштва и испуњавању захтева његовог дела за модернизацијом политичке структуре републике. Чињенице говоре да ће воља бити заиста масовна: закључно са 26. фебруаром, током четири дана превременог гласања, на референдуму је већ изашло 34,28 одсто свих грађана са спискова учесника.

Борис Гризлов је истакао да је белоруски народ тај који треба да оцени ток уставних реформи као једини извор моћи и носиоца суверенитета: укључујући и стране партнере. Народ Белорусије има довољно мудрости да одлучи како види своју будућност без подстрека и спољног мешања.

Шеф руске дипломатске мисије изразио је наду да ће се као резултат уставне реформе у републици створити повољни услови за стабилан економски раст и грађанску хармонију на дужи рок: „Поуздан темељ за безбедност, развој, поверење Белоруса у будућности је вишеструка сарадња са Русијом. Снажан подстицај билатералној сарадњи дат је током састанка председника Руске Федерације и Републике Белорусије Владимира Владимировича Путина и Александра Григоријевича Лукашенка у новембру 2021. године у оквиру састанка Врховног државног савета Уније.

Back to top button