Region

У аутобусу који се запалио у Бугарској и погинуло 46 особа били канистери пуни горива

СрбијаРеално/БЕОГРАД/23. 11 – Стручњак за моторе са унутрашњим сагоревањем Васко Пиргов, који је међу првима стигао на место несреће у Бугарској где је изгорео македонски аутобус, објаснио је како је дошло до несреће.

Аутобус је изгубио контролу након што је пукла предња десна гума, дошло је до изливања горива, и пошто је грејање аутобуса радило, избио је пожар. Ватра је букнула у предњем делу аутобуса, пошто је задњи део возила очуван – рекао је Пиргов.

Каже да је возач очигледно имао канистере пуне горива, вероватно дизела, поред предњих седишта, што је изазвало експлозију и аутобус се запалио.

Други стручњак рекао је бугарским медијима да је возач прешао 350 км од турске границе до места несреће за само четири сата, правећи једну паузу ноћу, што сугерише да је путовао великом брзином.

Најмање 46 људи погинуло је када се запалио аутобус северномакедонских таблица на ауто-путу у западној Бугарској.

Несрећу је преживело седморо путника, који су збринути у болници у Софији и сада се налазе ван животне опасности. Већина жртава несреће су грађани Северне Македоније, саопштио је раније званичник амбасаде Северне Македоније у Софији, док је премијер Зоран Заев рекао да је једини држављаин Србије, из Прешева, који је био у аутобусу преживео несрећу.

“Једини држављанин Србије који је био у аутобусу који је изгорео у Бугарској је Лјулзим Сулејмани из Прешева и он је међу седам преживелих путника. Као и његова вереница из Куманова с којом је ишао на путовање у Истанбул”, прецизирао је Заев.

Међу погинулима је и 12 малолетних лица, од којих су двојица били браћа близанци. Аутобус, који се враћао из Истанбула, синоћ око 9 сати прешао је границу на прелазу Капетан Андрејево, а бугарски медији су пренели да се несрећа догодила јутрос око 3 сата на ауто-путу Софија—Благојевград, код места Боснек, на 31. километру од Софије.

Back to top button