Svet

У Бриселу министри одбране НАТО данас о помоћи Украјини

СрбијаРеално/Брисел/15.06.22. – Министри одбране земаља чланица НАТО и других земаља разговараће данас у Бриселу о важности јачања партнерстава, али и о испоруци оружја Украјини која тражи значајно повећање, како би задржала руске трупе на истоку земље, саопштили су званичници Ројтерсу.

Битка за Северодоњецк, град са једва више од 100.000 људи пре рата, тренутно је поприште највећег сукоба у Украјини, а Kијеву је потребно 1.000 хаубица, 500 тенкова и 1.000 дронова између осталог тешког наоружања, рекао је у понедељак саветник украјинског председника Михаил Подољак, наводи британска агенција.

Данашњи састанак на маргинама Северноатлантског савета у формату министара одбране (НАЦ), водиће амерички министар одбране Лојд Остин по трећи пут, када ће се група од скоро 50 земаља састати како би разговарала и координирала помоћ Украјини.

Претходни такав састанак одржан је у априлу у ваздухопловној бази Рамштајн у Немачкој.

„Русија није одустала од борбе, упркос њеном прилично слабом напретку. Оно што овде имамо је упорна, спора, постепена руска операција, а главни фокус министара одбране биће шта је потребно Украјинцима да наставе успех који већ имају у успоравању и осујећивању тог руског циља “, саопштио је за Ројтерс високи званичник америчке одбране, који је желео да остане анониман.

Амерички званичници такође очекују саопштења о додатном наоружању украјинским снагама у наредним данима, а Сједињене Државе су од руске инвазије 24. фебруара издвојиле око 4,6 милијарди долара помоћи Украјини укључујући артиљеријске системе попут хаубица и ракетног система високе покретљивости (ХИМАРС).

Бајденова администрација је саопштила раније да је од Kијева добила уверавања да то оружје већег домета неће бити коришћено за напад на руску територију, страхујући да би то могло да доводе до ескалације сукоба, наводи Ројтерс.

Back to top button