SrbijaSvet

У Бриселу завршена билатерала Петковића и Лајчка, дијалог

СрбијаРеално/Брисел/22.02.22. – У Бриселу је управо завршен билатерални састанак делагације Београда на челу са директором Kанцеларије за KиМ и главним преговарачем српске стране, Петром Петковићем и посредником ЕУ у дијалогу Мирославом Лајчаком. Према информацијама Тањуга данашња рунда дијалога Београда и Пристине ће се наставити и у касним поподневним сатима у Бриселу.

Петковић је на почетку састанка са Лајчком инсистирао на формирању Заједнице српских општина како је договорено у Бриселу пре скоро девет година. Нагласио је да је формирање ЗСО од кључне важности за нормализацију односа као и безбедност Срба на простору KиМ.

Он је ЕУ посредницима указао и на чињеницу о повећаним броју инцидената над Србима на KиМ.

Током састанка са ЕУ посредницима у дијалогу разматрају се и теме енергетике, а делегација Београда инсистира на томе да српске компаније у складу са споразумом добију неопходне лиценце за снабдевање електричном енергијом, што је услов за стабилно и безбедно снабдевање електричном енергијом севера Kосова и Метохије. Током састанка разматрана је тема несталих на којој Београд инсистира као једном од кључних цивилизацијских питања, наводи извор из српске делегације.

Back to top button