DruštvoIzdvojene vesti

У децембру прве дозе молнупиравира, очекује се и Фајзеров лек

СрбијаРеално/БЕОГРАД/24.11 – У Србији у децембру треба да стигне првих 50.000 доза лека молнупиравир за лечење корона вируса, рекла је данас директорка Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО) Сања Радојевић Шкодрић и навела да ће те таблете помоћи да се растерете болнички капацитети и смањи број умрлих.

Она је за ТВ К1 најавила и да се очекује да у јануару или фебруару стигне и нови лек компаније Фајзер, који је намењен истој групи пацијената који имају одређене факторе ризика, попут кардиоваскуларних и малигних обољења, дијабетеса, гојазности.

“Механизам дејства није потпуно идентичан, али су намењени нехоспитализованим пацијентима који имају више од 18 година, односно за оне који се још увек лече у кућним условима”, рекла је Радојевић Шкодрић и додала да ти лекови нису за дојиље и труднице.

Тек ће се одредити како ће се лекови преписивати, каже директорка РФЗО, наводећи да се током ове недеље завршава нови протокол када ће бити разјашњена употреба.

“Ти лекови се дају у првих пет дана позитивности и намењени су првенствено за лакшу, евентуално средње тешку фазу болести, а за тешке форме већ је касно за ове лекове”, нагласила је Радојевић Шкодрић.

Каже да постоје разлике између молнупиравира и новог Фајзеровог лека, које се односе на то када се тачно и код којих пацијената примењују, о чему ће, истиче, експерти да одлуче.

“Оно што је сада јасно је да је молнупиравир за рану и средњу тешку фазу болести, док је Фајзеров лек за рану фазу болести, то су неке минималне разлике”, навела је Шкодрић.

Она напомиње да у протоколу постоји још један антивирусни лек – фавипиравир, који се од априла прошле године године примењује код нас, како каже, у широкој употреби.

“Фавипиравир није искључиво намењен и регистрован само за ковид, као што је молнупиравир. У старту је уочена његова ефикасност код ковида, не толико висока као код молнупиравира. Предност фавипиравира је што може да се примењује у свим фазама болести, али се такође примењује у првих седам дана позитивности”, појашњава Радојевић Шкодрић.

Истиче да сви ти лекови имају своје место у протоколу и да су те разлике код одређеног пацијента и у датом моменту јако важне.

“Када се гледа статистички 0,01 одсто није ништа, али у медицини за тог пацијента, за ту породицу је 100 одсто”, додала је.

Радојевић Шкодрић наводи да Фајзеров лек још увек није регистрован, али да је предата документација на регистрацију, те да се очекује да сваког момента буде регистрован.

“Он ће стићи врло брзо након молнупиравира, у јануару или фебруару”, навела је Радојевић Шкодрић и нагласила да у Србији има свих лекова који су регистривани против ковида, а који имају ефекти.

На питање о леку ивермектин и прича да су поједини лекари код нас преписивали тај лек као превенцију од ковида, Шкодрић напомиње да се за лечење короне ивермектин никада није разматрао нити је његова ефикасност у студијама у свету показана као значајна.

“Нажалост један део струке је изашао из својих оквира и почео да се бави потпуно нестручно. Ивермектин је стари лек који је регистрован још пре неколико деценија и налази се на нашој листи и за нека друга обољења, он је регистрован и за животиње и постоји један облик који се примењује код људи”, рекла је Шкодрић и изразила наду да је прича о ивермектину и његовој употреби у лечењу ковида затворена.

Back to top button