Izdvojene vestiPolitika

У енергетском сектору био прави колапс

СрбијаРеално/БЕОГРАД/14.12 – Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас на седници владе да је, према последњим информацијама, без струје још свега 0,38 одсто домаћинстава.

Вучић је додао да осталих око 99,62 одсто домаћинстава има електрични енергију.

„Неко би рекао да је тај проценат веома добар имајући у виду временске услове“, рекао је Вучић.

Казао је да ЕМС претходних дана функционисао перфектно, без икаквих проблема и честитао директорки тог предузећа на томе.

„Наравно да нико није био изненађен када падне снег и комуналне службе су највећим делом веома добро обавиле посао. Али, оно што нам се догодило у енегетском сектору, благо је рећи, био је потпуни колапс“, навео је Вучић.

Додао је да је ЕМС уложио стотине милиона евра у поправљање далеководне мреже високонапосне снаге.

Казао је да је остало још да се уради Војводина, Бор и делови Београда и да је за то потребно до краја 2028. године још 700 милиона евра, како би у потпуности имали обновљену мрежу ЕМС трансмисионог система, и да то треба да уђе у програм развоја Србија 2025 и у даље планове.

Честитам ЕМС-у на изванредно обављеном послу, поручио је Вучић.

Казао је да хоће да грађани Србије треба да знају са којима се држава суочава, пошто је пред нама тешка и дуга зима.

Вучић је рекао да је разговарао са министром финансија Синишом Мали и гувернерком Јогрованком Табаковић о томе како да земља поднесе тај, како је рекао, ужасно тежак терет.

Напоменуо је да су у енергетском систему ЕПС, ЕМС и ОДС (Оператер дистрибутивног система).

Каже да је ЕМС у последњих неколико година за 50 одсто подигли капацитете свог система.

Вучић је рекао да је ОДС тај који треба да одрзава мрежу и наплаћује струју и да је ту било више проблема него што се очекивало због тежине снега пошто је био веома мокар, као и због ветра који је ледио проводнике.

„Само у Београду су 472 стабала склоњена од стране Зеленила, а више хиљада је срушено, док је на територији Србије пало више десетина хиљада стабала срушено од тежине снега“.

Вучић је казао да је најтеже било на подручју моравичком округа у Ивањици, Лучанима и Чачку, затим у колубарком округу у Ваљеву и као и на делу златиборском округу.

Додао је да је најтеже било у Ивањици где је без струје било 6.000 домаћинстава и да и даље струју нема њих око 1.800 у пођавроским селима, као и у околини Ваљева и Чачка.

Имамо пријаве и у Рушњу и неким местима, додао је Вучић.

Нагласио је да је намера државе да купи све што може да се купи од енергетских капацитета било да је реч о термо, хидро и било којим другим у непосредном окружењу како би могла да гарантује безбедно снабдевање.

Председник је казао да је као председник владе исто направио грешку слушајући да нам нису потребни термо капацитети, па се касно ушло у изградну новог блока у Костолцу од 350 мегавата, који ће тек бити готов крајем 2023. године.

„На крају ми у потпуности зависимо од термо капацитета. Да слушамо све ове који нам соле памет, могли бисмо да искључимо струју свима и да имамо тзв. блекаут и да нема струје у Србији. То је кривица још владе коју сам ја водио пошто смо касно потписали споразума са Кинезима за Костолац“, нагласио је Вучић.

Back to top button