Izdvojene vestiSrbija

У Фајзеру радница украла податке о вакцини, компанија поднела тужбу против запослене

СрбијаРеално/БЕОГРАД/25.11 – Компанија “Фајзер” тужила је дугогодишњу радницу због наводне крађе поверљивих докумената, укључујући и неке у вези са вакцином против корона вируса. а наводно, спремала се да пређе на радно место у конкурентској фирми.

У тужби која је поднета у уторак федералном суду у Сан Дијегу, из компаније “Фајзер” су рекли да је Чун Ксјао Ли прекршила уговор о поверљивости тако што је отпремила више од 12.000 датотека без дозволе на своје личне налоге и уређаје са свог лаптопа који јој је уступила компанија, преноси Курир.

Наводни материјали укључују “приручник“ од 24. септембра који садржи интерне процене и препоруке о “Физер-Бионтек” вакцини против ЦОВИД-19, “Фајзеров” однос са својим немачким партнером за вакцину, али и презентације у вези са антителима која се јављају у борби против рака.

Из “Фајзера” је речено да је Ли, помоћница директора за статистику, више пута покушавала да прикрије своје трагове, чак је обезбедила и лаптоп “мамац“ да га превари да помисли шта је урадила са фајловима.

“Ли је обманула ‘Фајзер’ о томе шта је узела од докумената, како је то узела, када и зашто је то урадила и где се ти фајлови (а можда и други) могу наћи“, речено је из компаније произвођача лекова из Нјујорка.

Из “Фајезера” су рекли да Ли даје оставку након 15 година рада у компанији и да изгледа да има понуду да се придружи “Ксенцор Инц.”, калифорнијској компанији која се бави клиничким студијама које се фокусирају на третмане рака и аутоимуних болести.

Ли није коментарисала тужбу и наводе о крађи поверљивих докумената, као и о новом запослењу.

У налогу издатом касно у уторак, амерички окружни судија Кети Ен Бенсивенго привремено је забранила Ли да користи пословне тајне компаније “Фајзер” и рекла да адвокати компаније могу да прегледају налоге и уређаје на којима их је можда чувала. Прво рочиште на суду заказано је за 9. децембар како би се размотрила дужа забрана.

Back to top button