Beograd

У граду јe закрчење, крећу гужве у тржним центрима, гараже пребукиране

СрбијаРеално/БЕОГРАД/24.12 – Пред нама је последњи викенд у 2021. години, па како је већина нас навикла да све завршава у последњем тренутку, у тржним центрима у Београду очекују нас огромне гужве. Слична ситуација је и са јавним гаражама где се већ сада тражи једно место више а саобраћај… тек је пола два, а гужве у саобраћају су већ огромне, пише Блиц.

Највеће закрчење је на мостовима – огромне колоне возиле су на Мосту Газела у правцу ка граду, као и на Бранковом мосту. Булевар Војводе Мишића је у тоталном колапсу, а возила миле на аутопуту на Новом Београду и то тренутно из смера цента града даље ка Новом Београду.

„Чепови“ се формирају и у централним градским улицама – у Таковској и Дечанској улици, односно на Тргу Николе Пашића и у Булевару краља Александра ближезгради Скупштине Србије.

Саобраћај је појачан и на Аутокоманди у свим правцима, као и на кружном току Славија и у делу Булавара краља Александра код Вуковог споменика.

Празнична еуфорија већ је захватила тржне центре у престоници па су гужве увелико почеле, а како кажу из већих центара, децембар је дефинитивно ударни месец у години што се шопинга тиче.

„Сезона је у јеку, а децембар месец је најпосећенији, нарочито од половине месеца када почиње сезона попуста, па тако и ове године ништа није другачије, наравно ако изузмемо 2020. када су владале оштре мере против ковида. Последња недеља је дефинитивно једна од најпрометнијих, нарочито викенд који следи“, каже за „Београд на Блиц“ ПР тржног центра „Ушће“ Невена Мартиновић и додаје да су највеће гужве примећене у продавницама са дечјим асортиманом.

Ситуација је слична и у осталим шопинг центрима, али се, како каже Александар Бојић, менаџер „Стадиона“, дефинитивно променила у односу на сезону 2019/2020 јер је „пандемија променила навике потрошача“.

„Сви бисмо волели да се врате оне гужве какве смо имали пред дочек 2020. године, али пандемија је утицала на навике потрошача, па је посећеност пала за неких 20 одсто у односу на ту годину“, закључује Бојић, менаџер овог тржног центра.

Према његовим речима, посећеност није једина последица, па се тако и задржавање људи тржном центру значајно смањило.

„Оно што је још битније од посећености јесте краће задржавање људи у тржном центру. С обзиром на то да потрошачи овде проводе знатно мање времена него раније, дођу и купе само оно што им је потребно, па импулсивне куповине више нема“, додаје Бојић.

Истиче и да су људи постали знатно осетљивији на цене, а разлог је и поскупљење основних намирница. То, како каже, примећује управо анализирајући брендове који имају ниже цене где се промет одржао, што није случај са другим брендовима.

С обзиром на то да се, без обзира на све отежавајуће околности, гужве свакако најављују, а да је већина нас склона да све завршава у задњи час, па тако и куповину новогодишњих поклона за своје најдраже, за викенд нас сигурно очекује колапс.

Како нас је искуство научило Београд ће сигуно посетити и странци, а за празнике долазе и наши људи који раде у иностранству да празнике дочекају у домовини. Све ово засигурно указује и на проблеме са налажењем гаражног места, па смо тим поводом контактирали и ЈКП „Паркинг сервис“.

„Најоптерећеније гараже су свакако оне у централним деловима града попут оних код Пионирског парка, у Масериковој, на Зеленом и Обилићевом венцу. Оне јесу највеће, али је и фреквенција саобраћаја највећа. Што се паркиралишта тиче, то су „Политика“, „Славија“ и „Вишка“, а слично је и у гаражи „Ботаничка башта“ и на паркиралиштима „Нови Београд“ и „Цветкова пијаца“, истичу из овог предузећа.

Додају и да су ноћу највеће гужве у Доњем граду, док је викендом најфреквентиније на Калемегдану и Капетанији.

„Све гараже, како јавне тако и оне са резервисаним местима комплетно су реконструисане и сада се у њима тражи место више. Ускоро це почети изградња подземне гараже Пинки са 150 паркинг места, као и гараже у Скерлићевој улици, чиме це центар града добити нових 350 паркинг места“, закључују они.

Од петка па даље за дане викенда, рачунајте и на гужве у саобраћају. Петак поподне је иначе дан када је закрчење највеће, а поготово сада пред Нову годину када су куповине у пуном јеку.

Back to top button