Društvo

У Грчкој од данас важе нове мере због короне

СрбијаРеално /БЕОГРАД/ 06.11 – Грчка влада је усвојила нове мере против коронавируса које ће важити само за невакцинисане грађане, али и туристе који ће доћи у ову државу за новогодишње и божићне празнике.

Невакцинисане особе мораће да имају негативан брзи антигенски или пи-си-ар тест да би ушле у банке, јавне канцеларије, малопродајне објекте, мешовите забавне просторе и фризерске салоне.

Разговор Иване Миленковић са Иваном Симић Апостолу
Ова одредба се неће односити једино на продавнице прехрамбених производа и верске објекте.

Сви невакцинисани запослени грађани у приватном и јавном сектору мораће да прилажу два антиковид теста недељно.

Ивана Симић Апостолу наводи за РТС да једино место где грађани могу да уђу без теста јесу супермаркети, апотеке и цркве. Истиче да исте мере важе и за невакцинисане туристе.

„Уколико се наши суграђани упуте у Грчку за божићне и новогодишње празнике, а наравно нешто се у међувремену не промени и они ће морати да имају сертификат о вакцинацији како би могли да посете сва ова места, уколико га немају они ће морати да ураде рапид тест у некој од лабараторија. Цена рапид теста је 10 еура и добија се за неких два до три сата“, објашњава Симић Апостолу.

Додаје да су и деца од пет година такође обавезна да у сва ова наведена места покажу селф тест који се у Грчкој купује у апотеци, кошта око пет еура и ради се сваког дана.

„Деца га раде и за одлазак у школу, дакле два пута недељно то је овде пракса од почетка школске године. Тако да би они који долазе овамо за божићне и новогодишње празнике то требали да имају у виду. Резултати теста се одштампају и тај папир се покаже људима на улазима у све ове објекте“, наводи Симић Апостолу.

Казне за кршење мера су ригорозне и исте су и за грађане Грчке и за туристе.

„Око 300 еура је казна за сваког ко прекрши правила – нема сертификат о вакцинацији или папир да је урадио тест. Исти износ плаћају и туристи уколико прекрше мере“, објашњава Симић Апостолу.

Додаје да је за сада у Грчкој вакцинисано преко шест милиона грађана и да овим мерама грчка влада покушава да повећа број имунизованих.

„Овим мерама грчка влада покушава да и оне који се нису до сада вакцинисали на неки начин натера да то ураде и зато су ове мере“, наводи Симић Апостолу.

Како каже, из Владе је најављено да неће бити мера затварања.

Back to top button