Izdvojene vestiSvet

U Hagu počinju saslušanja o tužbi Ukrajine za genocid protiv Rusije

SrbijaRealno/Hag/18.09.23. – Međunarodni sud pravde u Hagu danas počinje saslušanje po tužbi Ukrajine protiv Rusije iz februara 2022. zbog kršenja konvencije o genocidu u vezi sa specijalnom vojnom operacijom u Ukrajini.

Sudske rasprave po tužbi Ukrajine protiv Ruske Federacije biće održane u Međunarodnom sudu pravde u Hagu do 27. septembra. Ovaj blok sastanaka posvećen je preliminarnim primedbama koje je iznela Ruska Federacija, prenosi RIA Novosti. Danas će izlagati ruska strana, u utorak Ukrajina, a u sredu će se saslušati i druge države kojima je sud ranije dozvolio da učestvuju u tužbi, uključujući Nemačku, Australiju, Austriju, Slovačku, Češku, Belgiju, Hrvatsku, Dansku, Estoniju, Finsku, Irsku, Luksemburg, Švedsku, Bugarsku, Kanadu i Holandiju.

Ukrajina je 26. februara 2022. godine, nakon početka ruske vojne intervencije, podnela tužbu protiv Rusije Međunarodnom sudu pravde. Postupak se odnosi na Konvenciju o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida iz 1948. godine. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je tužba zasnovana na „izopačenoj logici“ i naglasio da kolektivni Zapad zloupotrebljava norme međunarodne pravde. Ukrajinska strana je zatražila od suda da odredi privremene mere.

Sud je presudom od 16. marta 2022. godine pozvao Rusku Federaciju da odmah obustavi vojnu operaciju na teritoriji Ukrajine, a takođe je pozvao obe strane da se uzdrže od bilo kakvih radnji koje mogu otežati sudski spor ili njegovo rešavanje. U junu ove godine Međunarodni sud pravde dozvolio je više od 30 država da se pridruže tužbi Ukrajine protiv Ruske Federacije i naveo 5. jul kao rok za ove države da podnesu pismene izjave. Trideset jedna država koja se pridružila slučaju dostavila je izjave do ovog roka.

Back to top button