Izdvojene vestiRegion

У Израелу бустер препоручују и тинејџерима, број новозаражених у оштром паду

СрбијаРеално/ИЗРАЕЛ/23.11 – Званичници Израела су на прес конференцији у недељу истакли да је бустер доза много ефикаснија од прве две дозе у спречавању инфекција и тешких обољења у случају заразе, те да иако досадашњи подаци показују да има благог опадања у нивоу антитела, имунитет на инфекцију није нарушен.

Према објављеним подацима, број тешко оболелих од ковида је релативно низак, 131, од чега су 89 особе у критичном стању, а 80 на респираторима. Око 76 одсто потврђених случајева заразе прошле недеље били су невакцинисани, док су 12 одсто били они који још нису примили трећу дозу.

Израел тренутно ужива у предаху, вероватно само привременом, од пандемије корона вируса, након што је четврти талас ковида, кад је делта сој дошао у земљу у јулу, успешно задржан.

За оштар пад у броју заражених, како пише “Харец”, заслужна је паметна одлука владе, “уствари образовано коцкање” – о спровођењу брзе примене треће дозе вакцине људима који су другу примили шест месеци раније.

У уторак ће у земљи започети кампања вакцинисања за децу од пет до 11 година старости, али многи родитељи су и даље неодлучни да ли да вакцинишу своју децу.
У међувремену је израелски саветодавни панел за пандемију препоручио бустер дозе против ковида за тинејџере. Министарство здравља ће, међутим, морати да одобри овај потез, пре него што се млади од 12-15 година вакцинишу.

Очекује се да ће премијер Израела Нафтали Бенет сазвати кабинет ове недеље да дискутују о приступу борби против вируса. У недељу је Бенет рекао да се очекује да ће пандемија остати “још годину-две”. За разлику од европских земаља, Бенет сматра да је боље употребити бустер дозе пре вакцинисања читаве популације. Бенет је истакао да је Израел “на ивици оног што изгледа као талас инфекција корона вируса међу децом”. Али, инсистира да пораст стопе заражених неће довести до нових рестрикција у овој фази.

Др Шарол Арлој Прејс рекао је да власти “прате велики број варијанти, али не виде ништа што би био разлог за забринутост”.

“Оно што се дешава у Европи је очигледно комбинација делта соја, који доживљавамо овде у Израелу, и ишчезавајућег ефекта вакцина”, указао је.
Министарство здравља је у петак изразило забринутост због стопе инфекције у Израелу, која је тог дана досегла тачку ширења пандемије по први пут за десет недеља. “Број Р”, који представља број људи које зарази сваки носилац вируса, сада је 1, што значи да пренос вируса расте, након што је скоро три недеље био на 0,7.

Генерални директор Министарства, професор Начман Аш, рекао је да пораст потиче из “комбинације разлога” – милион људи који још нису примили бустер и ишчезавајућа ефикасност оних који су је примили раније, олабављено праћење смерница од стране јавности, пренос вируса у затвореним просторима како зима долази, те ширење вируса међу децом, која чине 60 одсто нових инфекција.

Министарство здравља се нада да ће кампања вакцинисања деце старости 5-11 година зауставити изненадни пораст броја заражених и можда охрабрити 670.000 невакцинисаних одраслих да се предомисле.

У ишчекивању кампање за вакцинисање деце која ће почети у уторак, “Харец” наводи да је у Израелу позитивно тестирано око 224.000 деце старости 5-11 година од почетка пандемије у земљи у марту 2020. до октобра 2021.

У Израелу има око 1,2 милиона деце у овој старосној групи. Безмало половина ових зараза детектовано је од јуна, како се ширио делта сој у земљи. Свега око 71.000 од 224.000 деце за коју се зна да су заражена имала су симптоме ковида, у поређењу са 152.000 без симптома.

Током тог периода, 515 позитивно тестиране деце, или 0,25 одсто од укупног броја, је хоспитализовано. Од хоспитализованих, 42 је било у критичном стању или тешко оболело, а четворо је умрло. Сва деца у овој групи која су умрла имала су других здравствених тегоба, истиче “Харец”.

Ове суморне бројке објављене су уочи почетка кампање за вакцинацију деце, док су многи родитељи и даље неодлучни. Скоро сви медицински стручњаци верују да корист од вакцине надмашује било које ризике, те указују да су нуспојаве обично благе и привремене, спрам стварног ризика од тешког обољења од ковида.

Стручњаци такође наводе да би вакцинисањем деце и подизањем генералне стопе вакцинације у земљи могло помоћи да се заустави ширење корона вируса, посебно на старије, угроженије особе.

Министар здравља Израела Ницан Хоровиц и други званичници су јасно истакли да је одлука о вакцинацији деце искључиво на родитељима и да неће притискати оне који се не одлуче на то.

Успешна бустер кампања у земљи, која је досегла четири милиона људи, натерала је четврти талас короне на повлачење, а резултат тога је да је Израел почео да укида даље рестрикције. Бенет и Хоровиц договорили су укидање ограничења на скупове у отвореним просторима и укидање мере ношења маски на дешавањима са преко 100 људи.

Овај план још чека одобрење кабинета, али Министарство здравља сматра да ће неке олабављене рестрикције можда морати да се врате, имајући посебно у виду временски период потребан да се осете пуни ефекти вакцина.

У међувремену је “Јерусалим пост” објавио да Израел и Русија раде на заједничком одобрењу сертификата о вакцинисању против ковида. Две земље ће успоставити радну групу за заједничко препознавање сертификата о вакцинама и најбољој пракси за борбу против ковида, према саопштењу руског Министарства здравља.

Након сусрета Нафталија и руског председника Владимира Путина, Израел је пристао да дозволи улазак у земљу особама које су вакцинисане “Спутњиком В”, иако ову вакцину није одобрила Светска здравствена организација. Такви путници ће морати да обаве и ПЦР и серолошки тест по доласку и биће изоловани док не стигну резултати теста.

Улазак вакцинисаних “Спутњиком В” требао је почети прошле недеље, али је због “техничких разлога”, како су рекли руски извори “Јерусалим посту”, одложен до почетка децембра.

Од почетка пандемије у Израелу је умрло 8.176 људи од ковида, према порталу Wорлдометерс.инфо. Заражено је укупно 1,34 милиона људи.

Back to top button