Izdvojene vestiSvet

У Кини нестала тенисерка, коментар дао и Новак Ђоковић

СрбијаРеално/БЕОГРАД/19.11. – Пенг Шуај (35), двострука бивша гренд слем шампионка у дублу, нестала је из очију јавности откако је оптужила бившег вицепремијера Џанa Гаолија (75) да ју је присилио на секс у свом дому у обрисаној објави на друштвеним мрежама 2. новембра. Од тада, није виђена у јавности.

Али кампања ућуткивања није успела ван Кине. Током протеклих неколико дана, Женска тениска асоцијација (WТА) и неке од њених највећих звезда, некадашњих и садашњих, говориле су у знак солидарности са Пенг, захтевајући да знају где се она налази.

Свој коментар дао је и Новак Ђоковић.

„Немам много информација о томе. Чуо сам за све то пре недељу дана и искрено, шокантно је да је она и даље нестала. Виђао сам је често на Туру претодходних неколико година и нема шта да се каже осим да се надамо да је ОК. Све то је ужасно. Могу да замислим како се осећа њена породица док не знају где је“, рекао је Ђоковић у понедељак у Торину.

Док нико не зна где се тачно налази и да ли је добро, одлучило је да реагује и Удружење професионалних тенисера и затражи нову реакцију.

ПТПА, чији су оснивачи Новака Ђоковић и Васек Поспишил, објавио је саопштење у ком захтева доказ о томе да је Кинескиња добро.

„ПТПА се залаже за независне доказе који потврђују безбедност и локацију тенисерке Пенг Шуај. За нас не постоји ништа важније од здравља, безбедности и добробити нашим играча.Морамо да будемо уједињени и вољни смо да преузмемо акцију осим уколико не буде потврђених доказа достављеног свету о добробити Пенг“, стајало је у саопштењу.

Забринутост је само порасла након што су кинески државни медији у среду објавили снимак екрана имејла, наводно од Пенг и послате Женској тениској асоцијацији, у којем се повлаче њене сексуалне оптужбе и  тврди се да је „све у реду“.

У интервјуу за Си-Ен-Ен, шеф ВТА Стив Сајмон описао је мејл као „некакву намештену изјаву”. Он је такође изјавио да је удружење “на раскрсници” са Кином, запретивши да ће повући пословање из земље ако безбедност Пенг не буде загарантована и њене оптужбе не буду правилно истражене.

Зимске олимпијске игре треба да се одрже у Пекингу  за мање од три месеца, а аналитичари кажу да би контроверза, ако не буде решена, могла да прерасте у сукоб без преседана између шире спортске заједнице и Пекинга.

Зимске Олимпијске игре, заказане за фебруар, већ се суочавају са све већим позивима на бојкот због различитих политичких питања,  а  глобално незадовољство  због нестанка Пенг – која  је играла на Олимпијади три пута – може само појачати те позиве.

Back to top button