DruštvoIzdvojene vesti

U Novom Sadu „25. evropska smotra srpskog folklora dijaspore“

SrbijaRealno/NOVI SAD/28.05.23 – Ministar bez portfelja zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa s dijasporom Đorđe Milićević otvorio je u Novom Sadu manifestaciju „25. evropska smotra srpskog folklora dijaspore“, koji predstavlja vrhunac kulturnih manifestacija srpske omladine koja živi van svoje matične zemlje.

Ova smotra okuplja 37 društava iz sedam evropskih zemalja u takmičarskom delu, dok će u revijalnom delu nastupiti još pet društava iz okoline Novog Sada i jedno društvo iz Nemačke. Impresivna brojka koja svedoči o veličini i značaju ove manifestacije. Govori i o velikoj posvećenosti i entuzijazmu naših mladih ljudi koji su se angažovali da predstave svoje veštine, energiju i ljubav prema srpskom folkloru. Doprinos svih učesnika je neprocenjiv, jer su oni ambasadori srpske kulture i duha gde god da se nalaze.

„Manifestacije poput ove u Novom Sadu će, siguran sam, u vama probuditi još veću ljubav prema svojoj otadžbini, i dodatno uticati na vas da razmišljate o povratku. Moja želja je, a verujem i vaša, da se jednog dana vratite i živite u svojoj Srbiji“, rekao je ministar.

On je zahvalio svima što čuvaju srpski folklor i poželeo im da uživaju u programu.
Otvaranju smotre folklora prisustvovali su i episkop Damaskin, izaslanici predsednika Republike i ministra kulture, predstavnici Uprave za dijasporu Ministarstva spoljnih poslova i Grada Novog Sada.

Back to top button