Svet

У Пољској протести за слободу медија – тражи се од председника да стави вето на закон

СрбијаРеално/ВАРШАВА/19.12 – Демонстранти који су се данас окупили у неколико градова у Пољској позвали су председника Анџеја Дуду да стави вето на закон о медијима, за који они и други критичари кажу да има за циљ ограничавање медијских слобода.

Неочекивано брзо изгласан закон у парламенту Пољске ограничиће правила која се тичу страног власништва над медијима, што ће се посебно одразити на канал ТВН24 у власништву америчке компаније Дискавери.

Како наводи Ројтерс, усвојени закон који председник Дуда тек треба да потпише, погоршао је односе између Пољске и Сједињених Држава, чланица НАТО.

„У овом тренутку говоримо о ТВН-у, али није само реч о ТВН-у“, рекао је окупљенима у Варшави сенатор, члан највеће опозиционе странке „Грађанска платформа“ Богдан Клих и истакао да се ради о будућности слободе говора у Пољској, као и о будућности демократије у земљи.

Полиција је саопштила да је око 800 људи учествовало у протестима, а организатори наводе бројске од 5.000 до 8.000 грађана.

Мањи протести одржани су у и неколико других градова.

Владајућа партија „Право и правда“ (ПиС) дуго је тврдила да стране медијске групе имају превише утицаја у земљи и да искривљују слику јавне дебате, наводи Ројтерс.

Критичари кажу да су овакви потези против страних медијских група део све ауторитарније агенде која је довела до сукоба Варшаве са Бриселом око ЛГБТ права и реформи правосуђа.

Back to top button