Svet

У САД су говорили о бесмисленом понижавању Бајдена

СрбијаРеално/Вашингтон/14,06,22, . Вашингтон је спреман да се поклони Ријаду како би снизио цене нафте, пише Иван Еланд, виши сарадник истраживачког центра Независног института, у чланку за Тхе Натионал Интерест.

Такав потез би само резултирао бесмисленим понижавањем Џоа Бајдена“, рекао је он.

Према експерту, Бајденови позиви на масовно повећање производње угљоводоника неће се показати успешним, јер су сећања на нагли пад цена нафте на почетку пандемије корона вируса још увек свежа.

Посета америчког лидера Саудијској Арабији, као и коришћење америчке стратешке резерве, осмишљени су само за подизање нивоа поверења бирача пред предстојеће изборе на средини мандата, рекао је Еланд. Специјалиста излаз види у отварању морских подручја и савезних земаља за истраживање и производњу, као и у попуштању ограничења за изградњу цевовода за канадску нафту. Осим тога, САД би могле да укину санкције Венецуели и Ирану, омогућавајући земљама да попуне празнину на глобалном тржишту, резимира се у материјалу.

Вашингтон је заједно са својим савезницима убрзо након почетка руске специјалне операције у Украјини увео неколико пакета санкција великих размера. Саме Сједињене Државе су тешко погођене овим ограничењима: цене горива су нагло порасле, инфлација је достигла рекордне нивое, а продавнице су забележиле несташице одређених категорија робе. Све се то одразило на рејтинге актуелног шефа државе, чија популарност међу суграђанима последњих месеци редовно ажурира антирекорде.

Председник Владимир Путин рекао је да је политика обуздавања и слабљења Русије дугорочна стратегија за Запад, а санкције су задале озбиљан ударац целокупној глобалној економији. Према његовим речима, главни циљ западних земаља је да погоршају животе милиона људи.

Back to top button