Srbija

У Србији од следеће године паметна бројила – даљинско искључење и контрола неовлашћене потрошње

СрбијаРеално/БЕОГРАД/12.11. – Директор Пословног система “Електродистрибуције Србије” Саша Стефановић каже за РТС да ће са новим паметним бројилима грешке бити сведене на минимум, као и да ће моћи превентивно да делују и спрече неовлашћену потрошњу. Поред тога, обављаће и даљинско управљање потрошњом и по потреби искључивати мерна места. Чачак, Ниш и Kраљево први ће имати паметна бројила. Потрошња струје у 205.000 домаћинстава пратиће се свакодневно, а електродистрибутивне јединице моћи ће да смање губитке на мрежи.

Саша Стефановић истиче да ће новим пројектом сви потрошачи имати једновремено, правовремено, брзо и ефикасно очитавање електричне енергије, као и да ће комплетни подаци аутоматски стизати у софтвер за обраду података и издавање рачуна.

Указао је да смо на почетку тог процеса, као и да је у овом тренутку једино потписан уговор о кредиту за софтвер и друге потребне уређаје и нагласио јда ће овај процес у складу са процедурама тећи у наредних шест до девет месеци.

“Надамо се да ћемо отприлике у ово време следеће године имати комерцијални уговор и да ћемо кренути са уградњом бројила”, додаје он.

На питање шта је са трофазним бројилима која су уграђивана претходних година и да ли се и она мењају, Стефановић каже да сваке године “Електродистрибуција Србије” уложи близу пет милиона евра, па чак и више, у набавку нових електронских бројила.

Објашњавајући како изгледа паметно бројило, Стефановић каже да бројило којим је омогућена даљинска комуникација изгледа веома слично као и постојеће бројило, а у зависности од произвођача могу да буду мале разлике.

“Та бројила већ уграђујемо на мрежи у једном делу. Оно што сада желимо да урадимо је да то бројило надоградимо савременим софтвером и хардвером који ће моћи аутоматски да прикупља податке и да врши њихову обраду”, наводи Стефановић.

Наш губитак електричне енергије у нисконапонској мрежи у 2019. години је 11 одсто, у Европи четири. У новцу је то код нас 200 милиона евра губитка.

Стефановић објашњава да је губитак електричне енергије последица протицања електричне енергије кроз проводнике, а поред техничких губитака имамо и комерцијалне губитке са којима, како каже, имамо можда и највише проблема. Наглашава да на свим мерним местима која буду заменили моћи ће да превентивно делују и спрече неовлашћену потрошњу електричне енергије.

“Бројилом ће бити могуће даљински управљати, бројилу ћемо моћи да приступимо и очитамо све енергетске величине, моћи ћемо да имамо информацију о покушају физичког приступа мерном месту и да вршимо управљање потрошњом и по потреби искључење мерног места”, додаје он.

Говорећи о томе да ли ће грађани и даље добијати исте рачуне, Стефановић наводи да је издавање рачуна у надлежности “ЕПС Снабдевања”.

“Наша обавеза је да примимо све податке са мерног места и да те правилне и контролисане податке доставимо снабдевачу. У наредном периоду мислим да ће се и даље задржати исти тип рачуна, а став о томе донеће надлежни”, закључује Стефановић.

Back to top button